Vijesti / Društvo

općina vinica

U sklopu Erasmus+ projekta Osnovna škola Vinica sudjelovanja u mobilnosti u Poljskoj

U sklopu Erasmus+ projekta Osnovna škola Vinica sudjelovanja u mobilnosti u Poljskoj
Općina Vinica

Prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole.

Osnovna škola Vinica je u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums sudjelovala u mobilnosti u Poljskoj u tamošnjoj osnovnoj školi Szkoła Podstawowa nr 5 u mjestu Czeladz od 9. do 13. svibnja 2022. g. U mobilnosti su sudjelovale učenice osmih razreda Magdalena Kapljić, Rozalija Kušinec, Sara Lukaček i Hana Zagorec te njihova pratnja, učiteljica hrvatskog jezika Lara Furjan i ravnateljica škole, ujedno i koordinator projekta Mirjana Jambriško.

Nakon zanimljivog putovanja punog novih iskustava, Erasmus tim OŠ Vinica stigao je na odredište, mjesto Czeladz u Poljskoj.

Prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole. Nakon programa učenici i učitelji posjetili su nastavu i imali aktivnosti upoznavanja u obliku igara. Nakon upoznavanja, pogledali su legendu o vještici iz Czeladza snimljenu u obliku predstave, a koja je uz posjete muzejima glavna tema mobilnosti. Nakon gledanja legende održana je radionica izrade stripa na temu poljske legende. Učenici su bili podijeljeni u pet skupina te su izradili strip u tehnici pastela. U drugom dijelu radionice izrađivali su kulise za animirani film te figurice od plastelina. Nakon radnih obaveza prvog dana preostalo vrijeme iskoristili su za odmor i druženje.

Drugog dana učenici i učitelji su išli na izlet u Zabrze u rudnik ugljena s kraja 19. i početka 20. stoljeća gdje su pogledali kako se iskapao ugljen. Također su upoznali neke legende vezane uz rudnik. Tijekom putovanja autobusom voditelj puta pričao je o mjestima pokraj kojih se prolazi (Bedzin, Chorzow, Katowice). Ulazak u rudnik bio je izuzetno zanimljiv i izazovan jer se liftom spuštalo 320 metara pod zemlju brzinom 12 m/s u potpunom mraku. Razgledavanje rudnika trajalo je gotovo 3 sata uz stručno vodstvo na engleskom jeziku. Voditelj razgledavanja na zanimljiv je način prisutnima dočarao rad u rudniku te ispričao sve važne moguće doživljaje za vrijeme boravka u njemu. Nakon rudnika uslijedio je put do Katowica gdje se posjetio Šleski muzej. U muzeju su sudionici mobilnosti razgledali pregled poljske povijesti i umjetnosti, a također su se popeli na toranj i uživali u panoramskom pogledu.

Treći dan mobilnosti započeo je posjetom Gradskoj vijećnici gdje je zamjenica gradonačelnika srdačno dočekala goste te ispričala najvažnije činjenice o gradu i gradskoj vlasti. Također, nešto više o gradu i njegovim znamenitostima te mogućnostima koje pruža, moglo se vidjeti u prikazanim promotivnim filmovima na engleskom i poljskom jeziku. Nakon razgledavanja vijećnice sudionici projekta krenuli su prema mjestu Ogrodzieniec u razgledavanje srednjevjekovnog dvorca u južno-središnjoj regiji Poljske. Dan je završio radionicama gdje su učenici po grupama izradili animirane filmove s prije pripremljenim scenarijima, kulisama i likovima od plastelina. Animirani film izradili su pomoću mobilne aplikacije Life Laps Stop Motion. Prije same radionice domaćini su priredili iznenađenje za viničku učenicu Magdalenu koja je taj dan imala rođendan.

Četvrti dan mobilnosti u Poljskoj bio je predviđen za cjelodnevni izlet u Krakow. Veći dio vremena razgledavanja proveo se u katedralnoj bazilici sv. Stanisława i Vaclava na brežuljku Vavelu, jednom od mnogih poljskih nacionalnih svetišta. Nakon razgledavanja do povratka u Czeladz vrijeme je utrošeno na šetnju tržnicom, kupovanje suvenira te osvježavanje.

Najnovije

Reci što misliš!