Varaždinski Tigrovi odlaze na proslavu 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske

Članovi varaždinske podružnice Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi će pod pokroviteljstvom Grada Varaždina sudjelovati u proslavi 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, koja će biti organizirana ovog vikenda, od 20. do 22. listopada u Konavlima, Cavtatu i Ćilipima.

Kako se najavljuje, varaždinski Tigrovi sudjelovat će u mimohodu branitelja ulicama Cavtata, položit će cvijeće kraj biste pokojnog Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana te sudjelovati na okruglom stolu o događajima vezanim za oslobađanje juga Hrvatske.

Položit će svijeće i obići spomenike braniteljima u Ćilipima i drugim okolnim mjestima te, između ostalog, prisustvovati svečanoj sjednici općine Konavle.

Pripadnici legendarne 5. bojne 1. A brigade Tigrovi jedna su od najzaslužnijih postrojbi iz Domovinskog rata za oslobađanje juga Hrvatske.

O tome svjedoči opis njihovog ratnog puta… Po dolasku na Južno bojište Bojna zaposjeda položaje u Imotici, Topolu te Zelenikovcu Gornjem. S tih položaja kreće u oslobodilačke akcije u operaciji ‘Tigar’ za ovladavanjem Gornjim i Donjim Drijenom, Treskavcem, Trnovicom, Lisnikom, Slanom, Trstenom, Mokošicom, Osojnikom te konačno pomorskim desantom na Cavtat i zauzimanjem dominantnih kota u konavoskim brdima u akciji ‘Slobodna zemlja’. Za posebne zasluge na Južnom bojištu bojna je primila ‘Plamenac’ Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Tijekom boravka na južnom bojištu bojna se posebno istakla u kontinuiranom napadnom djelovanju na izrazito taktički zahtjevnom terenu. Važno je napomenuti da je bojna, iako trpeći velike gubitke i teško ranjavanje zamjenika zapovjednika bojne bojnika Ivana Koradea, sve pred nju postavljene zadaće krajnje profesionalno i časno izvršila.

5. Bojna 1. A brigade ZNG RH ‘Tigrovi’ u sastavu 1. A brigade ZNG RH ‘Tigrovi’ odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske.

Tijekom navedenih operacija život za Domovinu položilo je osam pripadnika 5. bojne 1 A brigade Tigrovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije