VŽ KALENDAR

Rakovi, žabe, grlice, puževi… Sve je to bilo na meniju Varaždinaca u 19. stoljeću…

'Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakovrstna jela' imala je 674 recepta...

14.8.1397. Kralj Sigismund Luksemburški poveljom
je darovao varaždinsku tvrđavu Hermanu Drugom Celjskom koji ga je
spasio da ne padne u tursko zarobljeništvo u bitci kod Nikopolja.
Herman Drugi Celjski za usluge učinjene Luksemburgovcima dobio je
i Međimurje, naslov slavonskog bana te titule grof celjski i
zagorski, ban dalmatinski, hrvatski i slavonski. Moćna velikaška
obitelj Celjski imala je varaždinski Stari grad u svojem posjedu
do smrti Ulriha Celjskog 1463. godine kada kralj Matija Korvin
starogradsku tvrđu Varaždin daruje Janu Vitovcu.

~~~

Godine 1882. u Varaždinu je tiskana jedna od prvih hrvatskih
kulinarskih knjiga – «Hrvatska kuharica ili pouka kako se
gotove svakovrstna jela
». U knjizi je objavljeno 674
recepata prikupljenih u Varaždinu, Hrvatskoj i na području
Austro-Ugarske monarhije, mnoga od tih starih jela danas su
nestala ili postala prava rijetkost. Tako su se u drugoj polovici
19. stoljeća na varaždinskom jelovniku redovno nalazili potočni
rakovi, žabe, grlice, divlji golubovi, puževi, konjetina te jela
od hajdine koja se uzgajala na kućanskim poljima. Nekoć su
domaćice pripremale raznovrsne domaće juhe: prežganu juhu,
krušnu, juhu iz repe, ječmenu, vinsku, bažuljevu juhu, juhu od
hajdinskih žganaca i druge. Pored recepata u «Hrvatskoj
kuharici», tiskanoj u Štiflerovoj tiskari, nalaze se savjeti o
držanju suđa, namirnica, izgledu kuhinje kao i upute mladim
domaćicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije