Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

Na današnji dan dozvoljeno je otvaranje prve opće bolnice u Varaždinu

Na današnji dan dozvoljeno je otvaranje prve opće bolnice u Varaždinu
Wikipedia.org

Zgrada bolnice bila je u Trenkovoj ulici.

16.8.1926. U Varaždinu je 16. kolovoza 1926.godine rođen Miroslav Šicel, akademik, povjesničar književnosti. U rodnom gradu maturirao je gimnaziju, a na filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je i diplomirao književnost. Od 1957. godine bio je profesor na Katedri za noviju hrvatsku književnost zagrebačkog filozofskog fakulteta. Autor je monografija o hrvatskim piscima Matošu, Đalskom, Kovačiću, Jorgovanoviću, znanstvenih studija "Književnost moderne", "Pregled novije hrvatse književnosti", "Hrvatska književnost", "Ogledi iz hrvatske književnosti", "Povijest hrvatske književnosti", napisao je desetak srednjoškolskih udžbenika. Miroslav Šicel izabran je 1996.godine za redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, godinama je bio voditelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu. Za veliki doprinos književnoj znanosti dobio je ugledna priznanja a nagrađen je i Nagradom za životno djelo grada Varaždina. Akademik Miroslav Šicel umro je u Zagrebu 25. studenoga 2011. godine.

16.8.1904. Zagrebačka „Prva hrvatska štedionica“ otvorila je svoju podružnicu u Varaždinu. Štedionica je imala prostorije na Glavnom gradskom trgu.

16.8.1894. U Varaždinu je umro Vladislav Vežić, odvjetnik, pjesnik, prevoditelj. Pisao je rodoljubne stihove, prevodio s talijanskog i francuskog jezika. Bio je varaždinski gradski bilježnik.

16.8.1861. U Varaždinu je na Južnom grabištu posvećena novosagrađena židovska sinagoga. Gradnja sinagoge počela je 1858. godine a kada je dovršena bila je lijepa historicistička građevina sa dva tornja s kupolama i ograđena ukrasnom metalnom ogradom i lampionima. Sinagoga – bogomolja varaždinskih Židova – oštećena je 1941. godine kada je preuređena za Hrvatski radnički savez, a poslije Drugog svjetskog rata u njoj je bila kinodvorana. Svoju prvu, malu sinagogu, Židovi su sagradili 1812. godine u Dravskoj ulici, današnjoj Kukuljevićevoj.

16.8.1859. Humanitarno društvo „Varaždinska dobročinstvo i složnost“ dobilo je dozvolu da u gradu otvori prvu opću bolnicu. Zgrada bolnice bila je u Trenkovoj ulici, u njoj je bilo petnaestak kreveta. O bolesnicima brinuli su se bolničar i bolničarka te dvojica liječnika kao vanjski suradnici.

Najnovije

Reci što misliš!