Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan u Varaždinu je rođen Josip Galjuf, biskup i dobročinitelj

Na današnji dan u Varaždinu je rođen Josip Galjuf, biskup i dobročinitelj
Wikipedia.org

Kao dobročinitelj dao je sagraditi dom za nemoćne svećenike u Novoj Vesi.

20.11.1722. U Varaždinu je rođen Josip Galjuf, zagrebački biskup i dobročinitelj. Studirao je bogosloviju u Beču, u Rimu je doktorirao teologiju. Bio je župnik u Dubravi, rektor Hrvatskog kolegija u Bologni, zagrebački kanonik, prisjednik i prelat Banskog stola. Godine 1772. imenovan je zagrebačkim biskupom, kao dobročinitelj dao je sagraditi dom za nemoćne svećenike u Novoj Vesi. Napisao je prvu hrvatsku crkvenu pjesmaricu i tiskao je u Varaždinu u Tratnerovoj tiskari 1776. godine. Biskup Josip Galjuf umro je u Zagrebu 1786. godine.

20.11.1854. U selu Bednji kraj Lepoglave rodio se Franjo Horvat. Po okončanju studija prava u Zagrebu, zaposlio se u Kraljevskom uredu za odmjeravanje pristojbi u Osijeku, a 1884. godine imenovan je kraljevskim tajnikom u Zagrebu. Bio je najpoznatiji hrvatski stručnjak za biljegovne propise i biljegovno pravo. Stručne članke objavljivao je u listu "Mjesečnik". Franjo Horvat umro je 1901. godine u Zagrebu.

20.11.1909. Po uzoru na zagrebački cecilijanski pokret za promicanje crkvene glazbe u Varaždinu je 1909. godine osnovano Hrvatsko pjevačko društvo „Sveta Cecilija“. Glavni utemeljitelj bio je ljubitelj glazbe Kazimir Herceg, po zanimanju stolarski obrtnik. U početku je pjevački zbor „Svete Cecilije“ pjevao nedjeljom i blagdanima u Kapucinskoj crkvi, a prvi javni koncert zbor je održao 20. studenog 1909. godine. Nastupili su u dvorani restauracije „K vujčeku“ i izvodili djela Vjekoslava Rosenberga Ružića i Vatroslava Lisinskog. Uz pjevački zbor u društvu je djelovao i tamburaški orkestar.

20.11.1971. U Varaždinu je nastupila u koncertnoj dvorani Kazališta Zagrebačka Filharmonija pod ravnanjem proslavljenog svjetskog dirigenta Lovre Matačića. U bogatom programu, gdje se svirao Haydn, Mozart i Beethoven, kao solisti su nastupili Ivo Olup na oboi, Jasna Podolšak, mezzosopran, te Neva Rošić i Tonko Lonza.

Najnovije

Reci što misliš!