Vijesti / Društvo

Na današnji dan

Godine 1854. umro je književnik i publicist Dragutin Rakovac

Godine 1854. umro je književnik i publicist Dragutin Rakovac

Rakovac je rođen u Biškupcu, maturirao u Varaždinu, diplomirao u Beču i Zagrebu, a bio je istaknut ilirac.

22.11.1833. U Varaždinu je umro Josip Paszthory, profesor i pisac. Rodio se u Varaždinu 1752. godine. U povijest gimnazije ušao je kao ravnatelj s najdužim stažom, vodio je gimnaziju 46 godina, od 1787. do 1833. godine. Paszthory je utemeljio gimnazijsku knjižnicu i numizmatičku zbirku darujući vlastite knjige i stari novac. Bio je dobrotvor koji je novčano pomagao učenike. Kao pisac ostavio je četiri rukopisa.

22.11.1806. Na sjednici varaždinskog magistrata donijeta je odluka o zatrpavanju grabišta s vodom koja su u srednjem vijeku štitila grad. Ulaz u Varaždin bio je moguć jedino preko mostova kod južnih i sjevernih gradskih ulaznih kula. Zatrpavanje grabišta trajalo je dvadesetak godina i na tom prostoru nastale su nove ulice, trgovi i gradski park.

22.11.1854. Umro je Dragutin Rakovac, književnik i publicista, Ilirac. Rodio se 1813. godine u Biškupcu kraj Varaždina, maturirao je u rodnom gradu, a pravo i filozofiju diplomirao u Zagrebu i Beču. Uređivao je časopise „Danicu“ i „Ilirske novine“, s Vukotinovićem i Vrazom pokrenuo je književni časopis „Kolo“. Od 1841. godine radio je kao tajnik Gospodarskog društva Hrvatske. Pisao je pjesme i drame, autor je igrokaza o Veroniki Desinićkoj i alegorije „Duh“.

22.11.1994. U 50. godini života u Varaždinu je umro Ivica Kliček, učitelj engleskog i hrvatskog jezika i književnosti, pjesnik. Bio je član Varaždinskog književnog društva, pisao je pjesme, novele, aforizme, eseje, znanstveno – fantastične pripovijetke.

22.11.1925. Dvadeset i drugog studenoga 1925.godine u Donjem Ladanju rođen je Janko Peharda, jedan od najuglednijih varaždinskih gospodarstvenika, dugogodišnji direktor "Koke".  Diplomirao je na Ekonomskog fakultetu, godine 1975.postao je doktor znanosti s područja stočarstva. Obavljao je mnoge odgovorne društvene i gospodarske dužnosti :  bio je generalni direktor ivanečko ladanjskih ugljenokopa, Metalne industrije Varaždin, predsjednik općine Vinica i predsjednik kotara Ivanec. Od 1964. do umirovljenja 1990. doktor Janko Peharda bio je direktor varaždinske "Koke" i pod njegovim vodstvom stvorena je moderna peradarska proizvodnja, sagrađene su farme, vlastiti djedovski reprocentar, trgovačka mreža. Od 100 radnika, koliko je bilo u firmi u vrijeme kada je Peharda došao u "Koku", broj radnika je tijekom  tridesetak godina narastao na više od 2000 uz veliki  broj kooperanata. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja među njima i Nagradu grada Varaždina za iznimnu ulogu u stvaranju prehrambene industrije u Varaždinu.  Janko Peharda umro je u 88.godini života, 22.siječnja 2013.godine i  sahranjen na Varaždinskom groblju.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.