Vijesti / Društvo

LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Velik broj oboljelih od streptokoka: 'Dvoje je preminulo u roku od 24 sata od prijema u bolnicu'

Velik broj oboljelih od streptokoka: 'Dvoje je preminulo u roku od 24 sata od prijema u bolnicu'
Ilustracija

HZJZ objavio je da je zabilježen povećan broj slučajeva bakterijske streptokokne infekcije te da to poprima razinu epidemije...

Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, koja je poprimila razine epidemije, a od invazivnog oblika bolesti oboljelo je 15 osoba od kojih su četiri umrle. Zamjenica ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako je riječ o jako teškoj bolesti, te da je u slučaju preminulih došlo do komplikacija uzrokovanih bolešću.

- Bakterija se ne zadržava u grlu ili na koži već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis, ili pak ući u krvotok uzrokujući sepsu, koja onda zahvaća sve organe. Strašno, baš strašno. Dvoje od četvero je preminulo u roku od 24 sata od prijema u bolnicu. Streptokok se jako brzo razvija u tešku bolest. Srećom, za veliku većinu zaraženih ostaje na angini ili šarlahu, koji isto nisu lagane bolesti. Tko god ih je imao, zna koliko su teške, objasnila je Pavić Šimetin za 24sata.

Četvero preminulih živjeli su, inače, u različitim sredinama, a dr. Pavić Šimetin navodi kako je riječ o komplikaciji osnovne bolesti - angine ili šarlaha. Pomoć liječnika zatražilo je od prosinca oko 6.000 osoba - 4.500 zbog angine, tisuću i pol zbog šarlaha. Istaknula je kako je među tih šest tisuća oboljelih bilo 15 pacijenta čija se bolest teško zakomplicirala, te je u tom slučaju smrtnost jako velika.

Može se izliječiti

HZJZ se oglasio u srijedu vezano povećan broj slučajeva, te navode kako od prosinca traje epidemijsko širenje streptokoka.  Simptomi su gubitak apetita i opća slabost, otežano hodanje, promjena boje kože, bol kod gutanja i upala ždrijela, uz visoku temperaturu. Streptokokna bolest uspješno se liječi penicilinskim antibioticima, kojih ima u ljekarnama.

Nije uočena rezistencija cirkulirajućih streptokoka na tu vrstu antibiotika, važno je samo na vrijeme početi terapiju i uzimati ju do kraja. U suprotnom, moguće su komplikacije poput reumatske groznice, napominju.

Najnovije

Reci što misliš!