Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Godine 1946. utemeljena je postolarska zadruga 'Ivančica'

Godine 1946. utemeljena je postolarska zadruga 'Ivančica'

U početku je radilo šest postolara, a sedamdesetih godina čak 500 radnika...

25.3.1955. U Zagrebu je umrla Danica Bedeković – Rus, novinarka i esperantistica. Rođena je 7. lipnja 1872. godine u Varaždinskim Toplicama, završila je učiteljsku školu i do 1903. radila je kao učiteljica u Remetama, Senju i Zagrebu. Bavila se esperantom i zajedno s Mavrom Špicerom utemeljila je u Zagrebu 1909. godine prvo esperantsko društvo, pokrenula je i bila urednica esperantskog časopisa „Kroata esperantisto“, organizirala je tečajeve esperanta, prevodila je s hrvatskog jezika na esperanto djela hrvatskih književnika. Radila je kao tajnica Hrvatske katoličke ženske sveze i kao novinarka surađivala u listovima „Ženska misao“, „Luč“, „Narodne novine“, „Jutarnji list“, „Narodna zaštita“ i drugima. Danica Bedeković-Rus autorica je „Esperanto-hrvatskog rječnika“ i „Hrvatsko-esperantskog rječnika“ te „Gramatike esperanta“.

25.3.1946. U Ivancu je utemeljena postolarska zadruga „Ivančica“. U početku je radilo šest postolara, brzo se razvijala pa se broj radnika povećao na 80. Krajem sedamdesetih godina postolarska zadruga prerasla je u tvornicu obuće „Ivančicu“ koja je uposlila čak 500 radnika. Ivanečki su se postolari specijalizirali za izradu dječje obuće, mokasinki i gornjih dijelova obuće.

25.3. 1936. U Varaždinu je utemeljena židovska Mjesna grupa organizacije „Vladimir Žabotinski“. Zadaća udruge bila je širenje solidarnosti među članovima, priređivanje stručnih tečajeva i predavanja, briga o knjižnici, izdavanje novina te širenje ljubavi i snošljivosti prema drugim ljudima bez obzira na vjeru i narodnost. Udrugu je vodilo predsjedništvo od pet članova na čijem je čelu bio Benjamin Mandilović.

Najnovije

Reci što misliš!