Vijesti / Društvo

Grad Varaždinske Toplice

Svijet skrivenog mikrokozmosa prikazan u izložbi 'Lice i naličje termalne vode Varaždinskih Toplica'

Svijet skrivenog mikrokozmosa prikazan u izložbi 'Lice i naličje termalne vode Varaždinskih Toplica'
Grad Varaždinske Toplice

Ljekovita termalna voda najvažniji je simbol i glavni razvojni resurs Grada Varaždinske Toplice.

U sedrenim pećinama u zapadnom dijelu Varaždinskih Toplica otkriveni su tragovi čovjeka iz perioda ranog paleolitika kao i razni kameni arheološki nalazi i oruđe koje govori u prilog da je čovjek znao prepoznati, ali i koristiti sumpornu ljekovitu vodu za potrebe liječenja. Upravo tamo, iz navedenih razloga, održana je i izložba „Lice i naličje termalne vode Varaždinskih Toplica”.

Otvorenje izložbe svojim je dolaskom uveličao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je upravo geotermalnu vodu istaknuo kao najvažniji resurs Grada.

- Bez obzora što organizirali na ovom lokalitetu, da li je to izložba fotografija ili se radi o koncertu, manifestaciji oživljavanja povijesti, uvijek je impresivno. S jedne strane imamo fotografije koje dosad nisu viđene. S druge strane pridali smo na važnosti samom lokalitetu te opet naglašavamo brigu o zaštiti voda i naravno da jedan takav spoj daje dobre rezultate za budući razvoj Varaždinskih Toplica – rekao je župan.

Ukupno je izloženo 12 fotografija koje su nastale snimanjem prevlake minerala elementarnog sumpora i kalcita s lokaliteta Aquae lasae, a autori fotografija su akademik prof. dr.sc. Vladimir Bermanec i dr.sc. Hrvoje Posilović. Same fotografije dobivene su pomoću posebnog elektronskog mikroskopa snimljenih 2002. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović ističe kako je ovo iznimno značajna izložba, jer su fotografije koje su izložene po prvi put prikazane u ovom dijelu Hrvatske.

- Odlučili smo svijet skrivenog mikrokozmosa donijeti svima i da po prvi put vidite kako naši stručnjaci, geolozi doživljavaju mikrokozmos poznate ljekovite sumporne termalne vode Varaždinskih Toplica. Ova izložba je zahvala njima koji su bili dugogodišnji članovi geoistraživačke ekipe vezane za termalnu vodu Varaždinskih Toplica – poručila je Vlahović.

Jedna od autorica izložbe bila je i Sanja Kapelj, profesorica Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Moja uloga u izložbi je da objasnim što su moje kolege prije dvadesetak godina snimili elektronskim mikroskopom, prvim mikroskopom koji se pojavio u Hrvatskoj – rekla je Kapelj.

Zadovoljstvo što su građani Varaždinskih Toplica imali jedinstvenu priliku zaviriti u svijet termalne vode i otkriti od čega je ona sačinjena izrazila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

- Odličan odaziv građana na otvorenje ove impresivne izložbe potvrđuje da su ovakvi i slični događaji itekako dobrodošli u naš grad. Varaždinske Toplice, osim što su grad termalne vode, ujedno su i grad kulture, bogate baštine i povijesti, pa mi je izuzetno drago što su autorice ove izložbe sa svima nama odlučile podijeliti tajne termalne vode, onog po čemu smo prepoznatljivi i posebni - rekla je gradonačelnica Ratković naglasivši kako će Grad uvijek podržavati održavanje ovakvih događanja.

Izložba „Lice i naličje termalnih voda Varaždinskih Toplica” pokazuje vrlo zanimljiv, ali dosad ljudskom oku skriven uvid u geotermalni mikrokozmos koji govori o vrlo složenom, ali važnom geološkom, kulturološkom, medicinskom i ekonomskom razvojnom putu Grada Varaždinskih Toplica.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.