To je veliki uspjeh s obzirom na to da na popisu dosad nije bilo znanstvenika koji su u trenutku uvrštenja radili u nekoj domaćoj instituciji
Prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za
prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever nalazi na prestižnom
popisu najcitiranijih svjetskih znanstvenika koji svake godine
objavljuje tvrtka Clarivate. To je lista koju se
smatra najrelevantnijom u svijetu, a Highly Cited Researchers
2021. nabraja znanstvenike koji su ostvarili izniman utjecaj na
svom znanstvenom području višestruko citiranim radovima u
posljednjih deset godina.
Na listi je čak 11 hrvatskih znanstvenika – Igor Rudan,
Ivan Đikić, Ivica Letunić, Zora Modrušan, Vlado Perković, Marin
Soljačić, Stanislav Duško Ehrlich, Davor Krajnović, Tomislav
Hengl, no samo je dvoje znanstvenika – Danijela
Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta
u Zagrebu, i Predrag Putnik sa Sveučilišta
Sjever – sa znanstvenih ustanova u Hrvatskoj. To je veliki uspjeh
s obzirom na to da na popisu dosad nije bilo znanstvenika koji su
u trenutku uvrštenja radili u nekoj domaćoj instituciji.
Radovi među 1 posto najcitiranijih na svijetu
Kako bi znanstvenik ušao na ovu listu, njegovi radovi moraju biti
među 1 posto najcitiranijih u bazi podataka Clarivatea Web of
Science. U ovu bazu povučeni su podaci iz vodećih svjetskih
znanstvenih časopisa iz svih područja znanosti.
– Nagrade su uvijek poticaj za daljnji rad i učenje. Zbog toga i
ostvarenih rezultata u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti u
2021. godini dobio sam dvije prestižne nagrade od kojih je prva
Tanner Award što je nagrada za koautorstvo na najcitiranijem
znanstvenom radu objavljenom u jednom od ponajboljih časopisa za
prehrambenu tehnologiju Comprehensive Reviews in Food Science and
Food Safety za 2018 (IF=12.81 2/144 Q1 Food Sci) (IFT) (https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15207),
a druga Clarivate™ nagrada za visoko citiranog istraživača (eng.
Highly Cited Researchers) rangiranog u prvih 1% prema citatima za
agronomske znanosti od strane Web of Science™ (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021).
– Značaj ovih nagrada primarno se ogleda u jedinstvenoj
internacionalnoj prepoznatljivosti mog doprinosa u biotehničkim
znanostima od strane svjetske znanstvene zajednice, te sam
posebno zahvalan svom istraživačkom timu kojeg uvelike čine
znanstvenici iz cijelog svijeta. Neizmjerna je snaga kvalitetnog
tima u ovoj profesiji i kroz dobru sinergiju ideja, volje,
povjerenja i rada mogu se čak i u našim uvjetima, koji su daleko
skromniji od inozemnih, ostvariti vrhunski rezultati. Dokaz tome
je i moja dugogodišnja suradnja s kolegicom izv.prof.dr.sc.
Danijelom Bursać Kovačević, s kojom sam ostvario iznimno uspješnu
suradnju u vrlo kratkom vremenu, te je svaki naš ostvareni uspjeh
ujedno i putokaz da idemo dobrim smjerom po trnovitoj znanstvenoj
karti – ističe prof.dr.sc. Predrag Putnik, koji je u 2021.
godini izabran kao visoko citirani istraživač (Highly Cited
Researchers) rangiran u prvih 1% po citatima za agronomske
znanosti od strane Web of Science (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021)
Metodologija kojom Clarivate Plc (NYSE:CLVT), globalni lider u
pružanju pouzdanih informacija i uvida kako bi ubrzao tempo
inovacija, određuje “tko je tko” u kategoriji neutjecajnih
istraživača, oslanja se na podatke i analizu koju su proveli
bibliometrijski stručnjaci i podatkovni znanstvenici na Institutu
za znanstvene informacije pri Clarivate (Institute for Scientific
Information) .
Godišnji popis identificira oko 6600 istraživača iz cijelog
svijeta koji su pokazali značajan utjecaj u odabranom području
ili područjima objavljivanjem više visoko citiranih radova
tijekom posljednjeg desetljeća. Visoko citirana imena istraživača
izvučena su iz publikacija koje su rangirana u prvih 1% prema
citatima za određeno znanstveno područje i godinu objave u
Indeksu citata Web of Science, a popis identificira istraživačke
institucije i zemlje u kojima se nalaze. Ključni nalazi za 2021.
godinu pokazuju da su ove godine nađena 6602 istraživača iz više
od 70 zemalja i regija – 3774 u određenim područjima i 2.828 za
utjecaj na više područja.
Od 6602 znanstvenika iz više od 70 zemalja i regija, koji su
uvršteni na listu, u SAD-u živi čak 2622 znanstvenika, odnosno
njih 39,7 posto. Kinezi su ove godine drugi s a935 znanstvenika
na listi, odnosno 14,2 posto. Treća je nacija Velika Britanija
koja je zastupljena s 492 znanstvenika ili 7,5 posto, Australija
je četvrta, Njemačku peta, a slijede Nizozemska Kanada,
Francuska, Španjolska i Švicarska. Osim toga, na popisu su 24
nobelovca od kojih je pet proglašeno ove godine – David
Julius, Ardem Patapoutian, David W. C. MacMillan, David Card i
Guido Imbens.
Biografija Predraga Putnika
Prof. dr.sc. Predrag Putnik, je istraživač rođen u Zagrebu,
diplomirao je 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Biotehničke
znanosti (područje Prehrambenog inženjerstva). S
istraživačkim iskustvom u primijenjenom laboratorijskom
radu (kemija, biologija, bioinformatika, znanost o hrani,
prehrana, molekularna biologija i prehrambeno inženjerstvo).
Dobitnik je dvostruke stipendije, ukupno 120.000,00 dolara za
obrazovanje s dva ugledna sveučilišta u SAD-u. Kao odličan
diplomirani istraživač na Sveučilištu u Connecticutu (University
of Connecticut), stekao je tehnička znanja i vještine u
epidemiologiji, statistici, molekularnom nutricionizmu, javnom
zdravstvu i primijenjenim istraživanjima u dijabetesu te
diplomirao na temi nutritivne epidemiologije. Formalno je
osposobljen za znanstvenog recenzenta za statističku analizu i
istraživačku metodologiju u području prehrambene tehnologije i
nutricionizma. Formalna obuka bila je dio redovitog obrazovanja
na Sveučilištu u Connecticutu. Trenutno služi kao recenzent
visoko rangiranih znanstvenih časopisa kao: Food Chemistry; Food
Research International; Critical Reviews in Biotechnology;
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety; Journal of
Food Science; Food Control itd. Registrirani je ekspertni
ocjenjivač za europske projekte (Prima, Obzor, ERC, FP7 i
Eureka). Ima +90 recenziranih znanstvenih radova i poglavljima u
knjigama, gdje većina časopisa ima najveći faktor odjeka (Q1) za
znanost o hrani i tehnologiji. Ima hindex: 34; h10-Index: 67 s
4226 citata prema Google Scholaru.
S još dvoje kolega uredio je knjigu pod nazivom “Agri-Food
Industry Strategies for Healthy Diets and Sustainability”
Academic Press, Elsevier. Pomoćni urednika je za Food Chemistry
Advances, Elsevier, tematski urednik u Nanomaterials, MDPI
(IF=5.08; 35/160; Q1) i FOODS, MDPI, a pozvan je kao gostujući
urednik za dva časopisa: Food Research International, Elsevier,
Specijalno izdanje “Conventional, Non-Conventional Extraction
Techniques and New Strategies for The Recovery of Bioactive
Compounds from Plant Material for Human Nutrition” i Foods, MDPI;
“Novel food processing and extraction technologies” te
“Sustainable Functional Food Processing”. Urednik “Frontiers in
Nutrition” (IF=6.58; 12/89; Q1) i član uredništva FOODS-u, MDPI
(IF=4.35; 27/144; Q2) i prestižnog Elsevierova “Food Chemistry”
(IF=7,51; 7/144; Q1)”, “Food Research International (IF=6.48;
9/144; Q1)”, “Food Control (IF=5,55; 19/144; Q1)” i “Food
Engineering Reviews (IF=5.76; 17/144; Q1)” od Springera i Journal
of Food Science, John Wiley & Sons (IF = 3.17; 57/144; Q2).
Osim toga, izlagao je na više od 25 međunarodnih konferencija i
pozvanih predavanja. Godine 2019. pozvan je kao predavač na 2nd
Food Chemistry conference koja je najveći simpozij takve vrste na
svijetu. Godine 2021. primio je nagradu Tanner za koautorstvo
najcitiranijeg rada objavljenog u Comprehensive Reviews in Food
Science and Food Safety u 2018. godini (IF=12.81 2/144 Q1 Food
Sci). Za 2016-2020 rangiran u Food Science &Technology kao
25. najcitiraniji istraživač na svijetu od strane Clarivate
InCites. U 2021. godini izabran kao visoko citirani istraživač
rangiran u prvih 1% istraživača prema citatima za agronomske
znanosti od strane Web of Science, Clarivate.
Prof.dr.sc. Predrag Putnik na Odjelu za prehrambenu tehnologiju
Sveučilišta Sjever predaje sljedeće kolegije: “Kontrola kakvoće i
sigurnosti hrane” , “Organizacija proizvodnje” , “Vođenje poslova
u slastičarstvu” , “Osnove statistike” i “Ambalaža i pakiranje
prehrambenih proizvoda”.