NASILJE NAD ŽENAMA ‘Zabrinjavajuće je da bilježimo sve veći broj recidivista’

Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je javna tribina koju je organizirao Centar za socijalnu skrb Varaždin – podružnica Obiteljski centar u suradnji s PU varaždinskom i Društvom Crvenog križa Varaždinske županije.

Prisutne je pozdravila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević istaknuvši kako je ova tribina od iznimne važnosti, jer su, nažalost, žene danas izložene svakodnevnom psihičkom, fizičkom, seksualnom, ali i ekonomskom zlostavljanju i maltretiranju.

– Šokantni su podaci da policija intervenira čak 45 puta u tijeku dana zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom to se penje čak i do 60 intervencija na dan. U posljednjih desetak godina ubijeno je tristotinjak žena i to od ruke bliskih osoba od kojih su godinama trpjele nasilje. Zbog toga je važno educirati žene, ali i cijelo društvo da bi se problem osvijestio i da bi žene nasilje prijavljivale, te da cijelo društvo reagira na način da se takve stvari događaju u što manjoj mjeri – istaknula je posebna savjetnica župana Martinčević, dodavši kako žene ipak nasilje prijavljuju i da ono ne ostaje unutar četiri zida, a što su koraci prema tome da to nasilje u konačnici jednom i prestane.

Predstojnik Centra za socijalnu skrb Siniša Česi govorio je o radu sa žrtvama nasilja i o radu s počiniteljem nasilja, te pri tom istaknuo kako je broj prijava nasilja veći u odnosu na prijašnje godine.

– Danas se puno više govori o nasilju, a i ljudi su više upoznati s činjenicom da nasilje nije prihvatljivo i da ga treba prijavljivati. Svaka dva tjedna u Hrvatskoj jedna žena je teže ozlijeđena ili umire od ruke svog bračnog ili izvanbračnog partnera. U Varaždinskoj županiji je senzibiliziranost prema nasilju u obitelji velika. Puno radimo na prevenciji i jedna smo od rijetkih županija koja provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, a isto tako radimo i sa žrtvama nasilja u okviru Županijskog crvenog križa. Nije dovoljno kazniti počinitelja, jer on se na kraju uvijek vraća svojoj obitelji – napomenuo je predstojnik Centa za socijalnu skrb.

Pojasnio je da žrtvi pomažu na više načina, od davanja psihološke pomoći i osnaživanja osobe kako bi znala postaviti neke granice u svom životu i zauzela se za sebe, pa sve do pružanja materijalne pomoći i smještaja ako je to potrebno.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Nebojša Buđanovac istaknuo je da, uz krizne intervencije, pružaju i podršku žrtava nasilja nakon što prođu nasilje i to kroz davanje psihološke prve pomoći, psihološko socijalne pomoći, psihoterapijske te pravne pomoći.

– U četiri godine smo imali više od 800 slučajeva nasilja. Radimo na svim psihološkim razinama i vrlo često imamo posla sa žrtvama koje su neposredno prije naših susreta bile izložene nasilnom činu. Osoba je često u stresu i prije svega moramo znati kako osobu smiriti da ne eskalira, a tek onda se može razgovarati o nekakvom trajnijem tretmanu pomoći koji pruža Obiteljski centar, s kojim se stalno nadopunjujemo – pojasnio je Buđanovac.

Predstavnik PU varaždinske Mario Medenjak izrazio je nadu da će ova tribina doprinijeti tome da policajci imaju manje posla s nasilnicima, te da će se više moći posvetiti problematici kriminaliteta i općem stanju sigurnosti.

– Što se tiče obiteljskog nasilja, imamo pad broja slučajeva, ali nas još uvijek brine sve veći broj recidivista koji se bilježe kao počinitelji nasilja u obitelji i bojim se da policija nema načine na koje bi tu problematiku riješila – naglasio je Medenjak.

Osvrnuo se i na projekt ‘Život bez nasilja’ u koji su bile uključene gotovo sve škole u Varaždinu, ali i škole u nadležnosti Županije, a čiji cilj je bio da svi oni koji su uključeni u nasilje ne okreću glavu i da ne šute o tome nego da ga prijavljuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije