PROTIV KOGNITIVNOG PROPADANJA

Liječnici objasnili koja je hrana najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije

Svježe začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, kadulje i bosiljka također pomaže zdravlju mozga jer sadrži spojeve koji mogu spriječiti oštećenje stanica, spriječiti bolesti i potaknuti zdravo starenje.

Adekvatna prehrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju
kostiju i zaštiti srca, a važnu ulogu hrana igra i u
mentalnom zdravlju.

– Ako hranu za zdravlje mozga učinite dijelom prehrane, izoštriti
ćete pamćenje i spriječiti kognitivno propadanje, ali
i zadržati depresiju dalje od sebe – kaže dr. Drew Ramsey,
osnivač klinike Brain Food i autor knjige Eat to Beat
Depression and Anxiety (Jedite
da pobijedile depresiju i anksioznost).

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a osobito
lisnato i voće, osobito bobičasto, zatim
plodovi mora, fermentirana hrana,
orašasti plodovi, začinsko bilje i
tamna čokolada.

– Ne morate izbaciti omiljeni čips ni nikad više ne
pojesti sladoled ali ako si zdrave grickalice učinite dostupnima,
vjerojatno ćete ih više konzumirati.

Imajte pri ruci orašaste plodove

“Oni su idealna kombinacija proteina, hranjivih tvari poput
vitamina E i masti ugodnih za mozak”, kaže Ramsey, a u jednoj
su studiji nedavno povezani i s boljim rezultatima na
kognitivnim testovima.”

Isto je, dodaje, i s tamnom čokoladom koja je moćan
alat očuvanje za mentalnog zdravlja.

– U jednoj su maloj studiji redoviti konzumenti tamne
čokolade imali 70 posto manju vjerojatnost za razvoj
depresije – objasnio je.

Koristite puno maslinovog ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje osigurava dva hranjiva sastojka
koja su vašem mozgu potrebna svaki dan: zdrave masnoće i
polifenole koji mu daju papreni okus i obuzdavaju
upalu mozga, kaže dr. Ramey. “Otprilike tri žlice
visokokvalitetnog maslinovog ulja dnevno mogu kod ljudi s blagim
kognitivnim oštećenjem poboljšati probleme s pamćenjem”. Ulje,
savjetuje, pretočite u lijepu keramičku ili zatamnjenu staklenu
bocu i držite je na kuhinjskom pultu, dalje od izravne
sunčeve svjetlosti.

Uzgajajte svježe začinsko bilje (makar i na prozorskoj
dasci!)

Svježe začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, kadulje i
bosiljka također pomaže zdravlju mozga jer sadrži spojeve
koji mogu spriječiti oštećenje stanica, spriječiti bolesti i
potaknuti zdravo starenje. “Ono također može učiniti privlačnijim
namirnice koje potiču rad mozga poput povrća i plodova mora”,
kaže Carolyn Williams, dr. sc., suvoditeljica Happy Eating
Podcasta. Uzgoj vlastitog bilja znači da ga možete
ubrati koliko vam je potrebno, a i lijep je
i mirisan dodatak kuhinji. Ako uzgajate samo jednu
biljku, dr. Ramsey predlaže ružmarin koji može pomoći u
poboljšanju pamćenja. “Nasjeckajte ga i pospite po povrću”,
rekao je za
Real Simple
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije