‘ČRLENO OSIPANI OBRAZI’ Tibor Martan osvojio nagradu za najbolji prozni tekst

Grofica Lujza Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Kako bi se široj javnosti približio lik i djelo grofice Lujze grupa zaljubljenika u djelo grofice, pod vodstvom Tibora Martana, unatrag tri godine organizira različita događanja kojima je cilj bio na zoran način svim zainteresiranima približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Lujze prema potrebitima jer se iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu.

Lik grofice Lujze javnosti se predstavlja kroz dramsku izvedbe gospođe Dubravke Baneković i članova Dramske družine ‘Ozana’. Grofičina dvojnica pripovijedanjem, a članovi Dramske družine ‘Ozana’ dramskom igrom iznose zanimljive događaje iz grofičina života prožete štovanjem Presvetog Srca Isusova i svetca sv. Vida i sv. Jurja.

Svako je javno predstavljanje popraćeno i degustacijom tzv. Kruščića grofice Lujze. Kruščići grofice Lujze svojevrsni su suvenir i spomen na grofičino darivanje kruhom siromašne djece u Općoj pučkoj školi u Madžarevu. Spomenica Opće pučke škole u Madžarevu bilježi da se to darivanje vršilo svake godine uoči blagdana Svih Svetih.

Uz degustaciju kruščića redovito se održava i radionica izrade cvijeće od krep papira. Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković izrađuju tzv. Ruže grofice Lujze od kojih se izrađuju prigodni buketići.

Voditelj i idejni začetnik projekta Tibor Martan pokušao je motive dobročinstva Lujze grofice Erdődy pretočiti u kratke priče i poeziju. Kratka priča o Lujzi grofici Erdődy pod nazivom ‘Črleno osipani obrazi’ ovih je dana objavljena u zborniku radova pod nazivom ‘Vrelo nadahnuća’. Zbornik je predstavljen na prigodnoj svečanosti u sklopu programa Ludbreške Svete Nedjelje u organizaciji Radio Ludbrega. Na svečanosti je ulomak priče o grofici Lujzi izveo Petar Bejuk, član Dramske družine ‘Ozana’ iz Visokog, a autoru priče dodijeljeno je i priznanje za najbolji prozni tekst.

Vrijedno je spomenuti kako ovo nije prvi autorov književni uradak o dobročinstvima Lujze grofice Erdődy ove godine. U zborniku Večer poezije ‘Srce Isusa i Marije’ Gornjostubičke udruge Lipin cviet početkom kolovoza objavljena je pjesma Tibora Martana pod nazivom ‘V oku kapelica’, koja govori o danas srušenoj kapelici Presvetog Srca Isusova koju je uz ondašnju bolnicu u Možđencu početkom 20. stoljeća bila podigla o svom trošku Lujza grofica Erdődy.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije