hrvatska kulinarska reprezentacija

Hrvatski kuhari odlični u Luksemburgu, Varaždincima uručene diplome za ‘hladni stol’

Bravo!

Sajam Expogast u sklopu kojeg se održava i Svjetski kuharski kup,
jedno od najprestižnijih svjetskih kuharskih natjecanja, u
četvrtak, 1. prosinca završio je uz nazočnost ministra
Luksemburga za malo i srednje poduzetništvo i Turizam, Lex
Delles.

Preko tisuću kuhara i gastronomskih entuzijasta sa svih strana
diljem svijeta okupili su za ovu posebnu prigodu. S više od
trideset tisuća posjetitelja, ovogodišnje izdanje je imalo jasan
utjecaj na lokalno stanovništvo i gastronomski sektor.
Organizirati ovakav sajam, nakon dvije godine zdravstvene krize,
bio je važan korak:

“Nijedan sektor nije toliko pogođen krizom kao event industrija i
ugostiteljstvo. Naše suradnje u okviru Expogasta pokazala su
kakva su nevjerojatna postignuća moguća unatoč izazovnim
okolnostima. S inovativnim naporima, omogućili smo ugostiti
posjetitelje iz cijelog svijeta, pet dana, u srcu Luksemburga na
EXPOGAST-u i Villeroy & Boch Culinary World Cup-u. Sajam je i
ove godine ponudio spektakularan kuharski i slastičarski show,
predstavljajući svijet gastronomije i prikazujući najbolje od
kulinarske umjetnosti.

Osim što su posjetitelji zdušno bodrili sve ekipe, uživali su i u
degustaciji svježe pripremljene jelovnike nacionalnih, juniorskih
i catering timova koji su bili posluženi u potpuno popunjenim
restoranima. Svjetski kuharski kup, jedno od najvećih svjetskih
kulinarskih natjecanja, lansiran je 1972. godine te je ove godine
proslavio 50. obljetnicu. Za predsjednika žirija, Carla Saubera,
ovo je izdanje stoga bilo posebno. “Sve dok iskra ljubavi prema
struci ostaje, gastronomija ima budućnost, a strast će se
prenositi dalje na mlađe generacije”. Natjecanje te sajamske
izlagače, upotpunile su brojne kulinarske radionice, degustacije,
konferencije i animacije.

Hrvatsku je na natjecanju predstavljalo 20 kuhara u tri tima.

“Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija” osvojila je
brončanu medalju u kategoriji “Hladni stol”. U istoj kategoriji
diplomu je osvojio “Regionalni tim Varaždinske županije” dok je u
catering kategoriji broncu osvojio “Chef hr – Community catering
tim Croatia”.

Timove u kategoriji “hladni stol” čine četiri kuhara, jedan
slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju ima zadatak pripremiti
hladni stol koji se sastoji od:

– 4 različita finger food-a u 7 porcija

– Svečana hladna plata

– 3 različita predjela

– Svečeni menu od 5 slijedova

– 4 različita deserta

– 4 različita petit four-a u 7 porcija

Dok catering tim čini tri kuhara i jedan slastičar te na samom
sajmu pripremaju menu od tri slijeda u 120 porcija.

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije: Marinko Jurešić, Stella Maris,
Plavalaguna d.d., Umag

Pomoćnici izborniku:

Ivan Đukić, Restoran Lipov hlad, Osijek

Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin

Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:

Ivan Ergović, slastičar, kapetan, Valamar Marea Suites, Valamar
Riviera d.d., Poreč

Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb

Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton

Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin

Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:

Patrik Prnjak, Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula

Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja

Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice

Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije:

Dario Rodeš, kapetan – Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel

Ivan Tomas – Gospodarska škola Varaždin, stručni mentor

Katarina Filipašić, slastičarka – Hotel Minerva Varaždinske
Toplice

Amos Novak – Restoran Terbotz, Međimurje

Dino Veselić – Hotel Park Varaždin

Pomoćnici:

Ljiljana Sedlanić – Hotel Trakošćan

Dijana Ignac – Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel

Marija Šimunić – učenica Gospodarske škole Varaždin

Stručni stožer: Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak, Marin
Sambolek

Članovi Chef hr – Community catering tim Croatia:

Erich Glavica, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Alen Belić, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Armin Muratović, Danube Cruise Line, Basel
Vedran Blažević, slastičar, Do & Co avio and banquet
International Catering, Frankfurt

Pomoćnici:

Leo Pejić, Holet Moxy (Marriott), Mannheim
Michael Glavica, Restoran Fakin, Legrad

Ceremonija zatvaranja završila je dodjelom nagrade za najbolju
reprezentaciju, Nacionalni kulinarski tim Švicarske. Zajedno sa
svima uključenima, Luxexpo s nestrpljenjem očekuje sljedeći
EXPOGAST i 15. izdanje Svjetskog kuharskog kupa koje će se
održati u studenom 2026., no prije toga Hrvatski timovi nastupiti
će i na Kuharskoj Olimpijadi u Njemačkoj u veljači 2024. godine
za čiji nastup su se već počeli pripremati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije