Ovu sve rjeđe korištenu tehniku obitelj Kolar iz Gačica njeguje i danas. Pogledajte kako izgleda priprema vuglenice...
Izrada prirodnog drvenog ugljena na tradicionalan način rijetko
se u današnje vrijeme može vidjeti u našim krajevima. No ima
obitelji koji i dalje njeguju taj običaj. Jedna takva ona je
Vjekoslava Kolara iz Gačica kod Ivanečke
Željeznice. Posjet Gačicama pružio nam je priliku iz prve ruke
vidjeti kako se radi vuglenica ili, kako tamo kažu, voglenica.
Nekada su ugljen i proizvodi od ugljena bili su sastavni dio
svakog domaćinstva ili gospodarstva. Vugleničari su svoje
proizvode plasirali kućanicama za korištenje u glačalima na paru,
kovačima ili domaćinstvima koja su grijala na kaljeve peći.
Način pripreme vuglenice iziskuje dosta mukotrpnog rada i vremena
jer je to proces koji mora biti strogo kontroliran, otkrio nam je
Vjekoslav.
– Za početak se frezom pripremi zemlja, na koju se onda uspravno
slažu drva u stožac. Koristi se bukva i grab. U sredinu se
stavljaju masivnija drva i panjevi, a s vanjske strane slažu se
tanji komadi od jednog metra. Na sve to stavlja se paprat ili
jelove grane, da bi se spriječio doticaj sa zemljom kojom se drva
prekrivaju – ukratko nam je domaćin opisao proces, a onda i u
praksi pokazao.
Kad je sva ta priprema gotova, vugleničar zapali vatru i napravi
male rupe, kroz koje onda nadgleda dim i njegovu boju kako bi
znao u kojem je procesu nastanak ugljena.
Prilikom procesa neke riječi čuli smo prvi put. Jedna od njih
bila je “bokanje”, a označava hranjenje vuglenice s još drva u
prva dva dana procesa. Slavko je spomenuo i neke “mulce”, ali na
sreću to nismo bili mi, već mala vuglenica koja nastaje od
nepougljenjenih ostataka drva poznatih još i kao “karabini”.
“Štieranje” vuglenice je pak završna faza i označava vađenje
gotovog ugljena.
Cijeli proces traje dva do tri tjedna, a za konkretnu vuglenicu
korišteno je čak osam metara drva.
Dobiveni ugljen danas se najčešće koristi za roštilj, a obitelj
Kolar ovu tradiciju njeguje dugih trideset godina. Pošto
Vjekoslav ima sinove Leonarda i
Mihela, vjerujemo da će se tradicija baštiniti i
dalje jer se sve više počinje cijeniti tradicionalniji i
kvalitetniji pristup proizvodnji. Kako cijeli proces izgleda
pogledajte u
galeriji fotografija.