POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan umro je pisac i političar grof Antun Patačić

Grof Antun Patačić napisao je povijest svoje obitelji pod naslovom - 'O stanju obitelji Patačić'.

6.5.1991. U Varaždinu je utemeljena udruga Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša”. Poticaj za osnivanje udruge dao je Josip Ernoić, istaknuti varaždinski kulturni djelatnik, ekolog, koji je sve do svoje smrti 2003. godine radio na zaštiti prirode i okoliša. Ernioć je objavljivao popularne znanstvene članke na ekološke teme. Udruga Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” u Varaždinu je okupio više od 400 članova koji djeluju na očuvanju prirode, zdrave vode i nezagađenog tla.

6.5.1910. Utemeljena je u Varaždinu “Obrtna zadruga trgovaca” koja se bavila kreditiranjem zadrugara i plasiranjem novca te brinula o opskrbi prodavaonica robom. Predsjednik Zadruge bio je Josip Vanek, a tajnik Stjepan Majcen.

6.5.1895. U Varaždinu je u 51. godini umro Ivan Ernest Christoph, svestrani glazbenik, pedagog i dirigent. Po okončanju glazbenog konzervatorija u Pragu, član je opere u beču, ravnatelj pjevačkog zbora u Odesi, a od 1876. godine do smrti djeluje u Varaždinu. Napisao je više od 80 skladbi – plesova, marševa, crkvenih i
svjetovnih popijevki. Bio je direktor varaždinske Glazbene škole, kapelnik Gradske glazbe, zborovođa pjevača “Vile”, učitelj pjevanja na Višoj djevojačkoj školi.

6.5.1747. U Beču je umro pisac i političar grof Antun Patačić. Rođen je 13. veljače 1697. godine u Novom Marofu, studirao je i diplomirao pravo u Beču. U Hrvatski sabor izabran je 1719. godine i bio je saborski
izaslanik na Bečkom dvoru. Od 1730. godine obavljao je dužnost velikog župana Srebreničke a zatim Šimeške županije. Carica Marija Terezija imenovala ga je za svojeg izaslanika u Belgiji. Grof Antun Patačić napisao je povijest svoje obitelji pod naslovom – «O stanju obitelji Patačić».

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije