Nekontrolirana miniranja u kamenolomu Marčan, stanovnici u strahu

Jučer i danas Općina Vinica primila je tridesetak poziva ljutitih mještana naselja Marčan i Vinica koji su zbog miniranja u kamenolomu Marčan doživjeli određenu nelagodu, ali i strah.

Ovo nije prvi puta jer su se ovakva nekontrolirana miniranja u kamenolomu Marčan događala i do sada te učestalo kod mještana izazivaju uznemirenost, strah i negodovanje.

Općina Vinica i načelnik upućivali su na problem i tražili pomoć i zaštitu inspekcijskih službi i drugih nadležnih tijela, ali do današnjeg dana po tom pitanju nadležne institucije nisu poduzele ama baš ništa.

– Nije istina da je Općina Vinica protivnik jednog takvom privredno-gospodarskog subjekta, ali Općina prije svega mora štititi svoje građane kao i njihovu imovinu, koja je ugrožena svakim novim miniranjem, a oštećenja su jasno vidljiva kako na obiteljskim kućama tako i na gospodarskim objektima – poručuju iz Općine Vinica.

– Općina podupire svaku vrstu gospodarske djelatnosti koja se odvija na njezinom području i nije za zatvaranje kamenoloma, kako to neki pokušavaju prikazati u javnosti, ali i Općina Vinica i ja kao načelnik borit ćemo se svim raspoloživim pravnim sredstvima, da dokažemo da je proizvodnja ovakvog oblika moguća kroz manji obim miniranja i primjenom drugačijih, u Hrvatskoj i svijetu poznatih tehnologija – istaknuo je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica

Istina je da Općina Vinica na godišnjoj razini na ime naknade za eksploataciju mineralnih sirovina dobiva cca 10.000,00 kn što je također neprimjereno i nedopustivo, pogotovo kada se uzmu u obzir štete koje trpe mještani dijela naselja Marčan i Vinica, dodaju iz Općine.

– Mi jesmo za suradnju, međutim nakon velikog pritiska naših građana dužni smo ponovo zatražiti zaštitu kod svih nadležnih institucija Republike Hrvatske – izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije