Bolnici doniran uređaj koji prijevremeno rođenoj djeci ‘daruje život’

Vrijedna donacija za novorođenčad stigla je u varaždinsku Opću bolnicu! Rotary klub Varaždin 1181 donirao je Odjelu za ginekologiju i opstetriciju High flow aparat neophodan za zbrinjavanje prijevremeno rođene djece.

– Aparat služi kao potpora disanju djeci s teškoćama, prije svega prijevremeno rođenoj. U varaždinskom rodilištu se godišnje porađa oko 1600 djece, a od toga oko 120 prije vremena, prije 37. tjedna. Tad je pred njima najteža bitka – borba za vlastiti život – istaknula je Ivana Risek, pročelnica službe za ginekologiju i porodništvo varaždinske bolnice.

Riječ je o izrazito osjetljivoj djeci, a stopa smrtnosti je u prvim danima života izrazito visoka, nastavila je.

– Jasno je kako je takvoj djeci potrebna posebna medicinska skrb i intenzivno liječenje koje je nemoguće bez adekvatne medicinske opreme. Ovim aparatom djeci dajemo priliku za najbolji mogući start u život, zapravo im darujemo život, tako da se zahvaljujemo našim donatorima – kazala je.

Dragutin Hainš, predsjednik kluba kazao je kako Rotary Varaždin 1181 nije dvojio o donaciji.

– Odjel za ginekologiju nam se obratio za pomoć, a obzirom da im je taj aparat nužno potreban, za nas nije bilo dvojbe. Doslovce u minuti smo se ‘primili posla’ i u roku dva tjedna realizirali donaciju koja će pomoći mališanima.

Vrijednost aparata je 20 tisuća kuna, a novac je prikupljen iz sredstava kluba i direktnih sredstava članova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije