SMOTRA Pjesmom ‘Nismo mi bez cilja’ pobijedili u natjecanju u znakovnom jeziku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u ponedjeljak, 26. lipnja, održana je 3. smotra Helen Keller.

Riječ je o kulturnoj, edukativnoj i zabavnoj manifestaciji čiji je cilj promovirati hrvatski znakovni jezik, kao i kulturu gluhoslijepih i gluhih osoba u svrhu postizanja njihove jače inkluzije u naše društvo.

Bogat program smotre napunio je gledalište HNK do posljednjeg mjesta. Nakon uvodnih intoniranja himni, hrvatske nacionalne himne, ali i himne Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba ‘Dodir ljubavi’, prikazan je kratki video uradak o Nevenki Kolarić (1963.-2017.).

Zapravo je cijela smotra bila u znaku odavanja počasti toj nedavno preminuloj prvoj predsjednici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije.

Nakon minute šutnje prisutnima su se obratili i predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, Robert Vugrin i Sandra Malenica.

Nakon njih govore su održali i Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba ‘Dodir’, zatim Branko Kauzlarić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih, dok je o nastavku misije Nevenke Kolarić govorila nova predsjednica udruga Radmila Bratuša.

Kultuno-zabavni dio programa otvorili su mališani iz Dječjeg vrtića ‘Bajka’, koji su, uz istovremenu upotrebu znakovnog jezika, izveli pjesmu ‘Što se u vrtiću radi’.

Projekt vezan uz učenje znakovnog jezika i upoznavanje kulture gluhih i gluhoslijepih osoba provodi se i u I. osnovnoj školi Varaždin, a voditeljica je Marija Hublin. Tako su učenice šestog razreda te škole interpretirale stihove ‘Ruke tišine’.

Župni dječji zbor Mihael iz Sračinca, uz voditelja Leonarda Šardija, izveo je pjesmu ‘Ja imam najljepšu mamu na svijetu’, nakon čega je nastupila i folklorna sekcija KUD-a Martijanec.

Posebno je zanimljivo bilo u natjecateljskom dijelu programa, kada je nekoliko skupina natjecatelja koji uče znakovni jezik izvelo odabrane pjesme, da bi žiri potom odabrao i pobjednika.

Polaznice 2. semestra Učiteljskog fakulteta tako su se predstavile pjesmom ‘Gdje je ljubav, tu si ti’ grupe Latino.

‘Sunčan dan’ Nene Belana izvele su polaznice 2. semestra tečaja hrvatskog znakovnog jezika u Varaždinu.

Mišo Kovač i njegova pjesma ‘Svi pjevaju, ja ne čujem’ zavladala je pozornicom u izvedbi polaznica i polaznika 2. semestra tečaja u Varaždina, a pjesmu ‘Dani i godine’ Nine Badrić izvele su polaznice 4. semestra Učiteljskog fakulteta.

Naposljetku, polaznice 4. semestra tečaja hrvatskog znakovnog jezika u Varaždinu odabrale su pjesmu ‘Nismo mi bez cilja’ Josipe Lisac, a žiri je ocijenio da je upravo taj tim najbolje ovladao znakovnim jezikom i imao najbolji nastup.

Publiku je posebno zabavila duhovita dramska izvedba verzije priče ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’, a nastupili su još i članovi Varaždinskog folklornog ansambla te gosti iz Osijeka i Osječko-baranjske županije te Grada Zagreba.

Kako je bilo te večeri na 3. smotri Helen Keller, pogledajte na fotografijama u nastavku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije