MOP ŠPANCIRFEST Uspješno završilo sadržajno bogato šesto izdanje festivala

Prošlog tjedna održao se šesti MOP Špancirfest. Ovogodišnji sadržajno bogat program lokalnoj zajednici je približio multimediju i digitalnu kulturu, pri čemu su se aktivirali studenti, umjetnici, dizajneri, programeri, glazbenici i ostali kreativaci koji su u tjedan dana neprestano razmijenjivali svoja mišljenja, znanja i ideje. Program festival bio je potpuno besplatan za sve.

– Cilj festivala jest potaknuti lokalnu zajenicu da razvija vlastite potencijalne kroz digitalno stvaralaštvo i kulturu. Kroz MOP radionice stvorila se odlična platforma za razmjenu i širenje znanja, a izložbe i razne projekcije bile su pokretači druženja i približavanja digitalnog stvaralaštva široj javnosti. Svakako moram istaknuti da se festival u trenutku ne najidejalnijem za kulturu odlučio založiti za stav da određen stvari možemo i moramo sami promjeniti. Prije svega otvoren i prijateljski odnos koji je vladao tijekom festivalskih dana, a povezao je profesionalce, studente i ljubitelje multimedije te otvorio neke nove pozitivne teme u organizacijskim pogledima za 2018. godinu – naglasio je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala.

Radionice za najmlađe

Ove godine organizatori su mislili i na one najmlađe te su organizirali dvije radionice za djecu. Radionicu ‘The many sides of paper’ je vodila Maja Jandrić, a u suradnji s fakultetom FOI Varaždin i POU Varaždin održala se radionica ‘Programiranje BBC micro:bit računala’ koja se bavila približavanjem programiranja djeci.

Predavanja i radionica za odrasle

Uz radionice za djecu održalo se i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica koje su vodili renomirani stručnjaci iz regije. Kroz radionice pokušalo se približiti i potaknuti digitalnu zajednicu da i dalje razvija svoje talente upravo kroz dizajn, programiranje i kreativan pristup rješavanju problema.

Velik interes za izložbe

U Galerijskom centru bile su izložene dvije izložbe, izložba ilustracija nastalih mobilnim telefonom dizajnerice Imelde Ramović i izložba ‘Ulična fotografija’ studenata Sveučilišta Sjever. Zadnjih tri dana publici se predstavio Marko Šošić s instalacijom pod imenom ‘Orion Somniator’ (Orion sanjač). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku.

Predstavljanje projekta ‘Slušam Varaždin’

Ksenija Ladić je u sklopu festival predstavila projekt u kojem će pod pokroviteljstvom festival sljedećih godinu dana istraživati grad Varaždin i stvarat jedinstvenu zvučnu mapu.

Oživljavanje Varaždinske Sinagoge i zabavni program

U sklopu festival publici se predstavio Varaždinski electro – alternative sastav SOWAS. U varaždinskoj sinagogi održali su nastup pred brojnom publikom, koja je potvrdila da u Varaždinu postoji interes za ovakva događanja, ali da je Varaždinu hitno potreban adekvatan prostor kao što je Sinagoga za koncertne aktivnosi. Uz program u Sinagogi i electro moment gosti na festival su zadnja dva dana festivala imali priliku uživati u odličnim DJ setovima do jutarnjih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije