DAN SESTRINSTVA ‘Sve se više muškaraca odlučuje za ovo plemenito zanimanje’

Medicinske sestre su veoma važan dio zdravstvenog sustava, a upravo se danas, 12. svibnja, obilježava Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom ‘Sestrinski glas za zdrav život’.

Središnja proslava tog dana održana je otvaranjem izložbe slika zaposlenika i umirovljenika Opće bolnice Varaždin u predvorju Službe za interne bolesti.

– Medicinsko osoblje je nezaobilazan segment u kvaliteti zdravstvene skrbi svakog pacijenta. Tome u prilog govori i podatak kako je potrebno dvadesetak djelatnika za obavljanje nekog rutinskog zahvata – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić koji je iznimno zadovoljan kvalitetom kadra u varaždinskoj bolnici.

– Sve je veći udio sestara u bolnici koji je završio studij sestrinstva na Sveučilištu Sjever. Medicinske sestre i tehničari imaju svoju struku koju razvijaju paralelno s liječničkom te iz dana u dan napreduju. Osobito sam ponosan na naše osoblje koje je sve educiranije – dodao je.

Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, istaknula je važnost medicinskog osoblja.

– Biti medicinska sestra je čast, a to je prije svega human poziv. Uvijek trebate biti uz bolesnika, biti empatični, a smatram kako nema ljepšega od pružanja pomoći onima kojima je to potrebno.

U varaždinskoj bolnici, kazala je Sekovanić, trenutno radi 750 medicinskih sestara, od toga 544 ‘srednjih’ sestara, 160 sestara prvostupnica i 23 visokoobrazovanih.

– Sestre su kvalificirane te konstantno rade na edukaciji i usavršavanjima. Muški kadar je kod nas u manjini, no sve je više onih koji se školuju za to lijepo i plemenito zanimanje, tako da je kod nas trenutno sedamdesetak medicinskih tehničara – rekla je Sekovanić.

Nakon prigodnog programa i kratkog druženja sestre i tehničari su se vratili na svoj posao – pomoganje potrebitima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije