DAN PRIMALJA ‘Ovo je prilika da se veze između ‘babica’ i trudnica osnaže’

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja diljem Hrvatske, pa tako su i u Općoj bolnici Varaždin primalje obilježile svoj dan raznim aktivnostima, među kojima su informiranje i edukacija svih zainteresiranih što je ujedno prilika za druženje, razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja.

Budući da je veza primalje i žena posebno naglašena u trudnoći i pripremi za porođaj, vrata rodilišta Opće bolnice Varaždine u petak, 5. svibnja, od 11 do 14 sati bila su otvorena trudnicama i njihovoj pratnji.

Predstavljanje primalja i rodilišta počelo je kratkom prigodnom radionicom na mjestu gdje se održavaju predavanja za trudnički tečaj, a nakon toga zainteresirane trudnice i njihovu pratnju primalje su upoznale s radom rodilišta, uključujući i rađaonicu.

– Ovo je prilika da se osnaži veza između primalja i trudnica, otklone nedoumice i strah od poroda i babinja, da buduće majke upoznaju primalje i povežu se, da uspostave prijateljski i partnerski odnos – rekla je primalja Ksenija Horvatić, v.d. glavna sestra Odjela za rađaonicu i patologiju trudnoće Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Dodala je da je najučinkovitiji način rada individualni pristup svakoj trudnici te da se primalje zalažu za humaniji pristup porođaju, a rodilište pokušava izaći i u susret trudnicama i rodiljama uvažavajući njihove želje koliko god je to moguće.

Ana Težački, koja je u četvrtak prvi put rodila, zahvalna je na pomoći koje joj je pružilo osoblje u varaždinskom rodilištu.

– Ovo mi je prvi porod i osoblje koje sam susrela u rađaoni jako mi je pomoglo. Iznenadile su me susretljivošću i to mi je jako puno značilo pri porodu – kazala je mlada majka.

Ideja obilježavanja Međunarodnog dana primalja bila je da se buduće majke upoznaju s rodilištem i primaljama te da se pripreme za taj važan događaja u životu, naglasila je pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., a ravnatelj Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je važnost primalja u cjelokupnom zdravstvenom sustavu.

– Primalje su važan dio zdravstvenog kadra koje svojim smjerom školovanja adekvatno mogu odgovoriti zahtjevima trudnica u pripremi za porođaj i kod porođaja što ima za cilj pružiti stručnu i sigurnu okolinu budućim majkama. Među budućim majkama i članovima njihovih obitelji udomaćio se naziv za njihov poziv i babice, ali naziv primalja adekvatnije upućuje na njihov djelokrug pružanja zdravstvene zaštite u bolnici jer kod poroda njihove ruke u pravilu prve prime novorođenče – rekao je ravnatelj bolnice te dodao da se Dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana primalja organizira jer je kontakt trudnice, buduće majke, i primalje vrlo važan.

– Vrlo važan faktor u životu trudnice, svake žene koja će roditi, je kontakt s primaljom i detaljno razrađivanje plana postupaka koji se provode. Radi se o dugo očekivanom radosnom događaju u obitelji i vrlo često postoji ta uska povezanost između rodilja i primalja. Zato je važno da se trudnice upoznaju s osobama koje će sudjelovati u tom veličanstvenom činu u životu svakog pojedinca – zaključio je Kudelić.

U varaždinskom rodilištu trenutno o trudnicama i rodiljama brine 27 primalja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije