IMPULS BEZGRANIČNOSTI U Varaždinu gostovali makedonski književnici

Impuls poezija – u organizacije Udruge za promicanje kulture Ritam misli Varaždin, u Hrvatskoj i Sloveniji od 27. travnja do 29. travnja gostovali su renomirani književnici iz Makedonije.

Ljepotu i snagu makedonskog književnog neba predstavili su: Ljubinka Doneva,profesor makedonskog jezika i književnosti, pjesnik, književni kritičar i pisac za djecu; Marina Mijakovska, magistar filoloških znanosti, doktorandica na Filološkom fakultetu, članica Društva pisaca Makedonije, pjesnikinja, esejistkinja, prozaistica i književna kritičarka; Vasil Tocinovski, doktor filoloških znanosti, pjesnik, pripovjedač, esejista, kritičar, autor za djecu, književni povjesničar, prevoditelj, redovni profesor najbrojnije svjetske katedre studenata makedonskog jezika na Sveučilištu u Rijeci; Petko Chipinkarovski, diplomirao na Fakultetu sigurnosti na sveučilištu Sv. Kiril i Metodij u Skopju, pisac, pjesnik, publicist, dramski pisac, dječji pisac, esejista i književni kritičar, a slobodno možemo napisati i idejni voditelj ovog i još mnogih drugih projekata.

Uz književnike iz Makedonije na ovom putovanju emocija i pozitivne energije u slapovima riječi pridružio nam se i Valerio Orlić, hrvatski književnik i pjesnik pokretač Međunarodnog festivala književnosti – Dani prijatelja knjige u Rijeci, te mnogih drugih književnih susreta.

Gostovanje književnika započelo je u Varaždinu snimanjem televizijske emisije Impuls poezija na Vtv u Galeriji LUV-a (Likovnog udruženja Varaždin) gdje se održala izložba ‘Vulkanija’, radovima slovenskog kipara Leopolda Medhansa.

Nakon snimanja i kraćeg razgledavanja znamenitosti Varaždina održana je večer poezije Impuls u već tradicionalnom okruženju Rock Art caffea koju je pjesmom Makedonija (Dade Topića) otvorio glazbenik i kantautor Milko Dedha Kiš, a kojoj su se pridružili mnogobrojni autori i ljubitelji poezije iz Zagreba, Pule, Čakovca, Ivanca, Bednje, Maribora, Viteza, Varaždina i drugih mjesta i gradova.

Ljepota različitih narječja hrvatskog jezika, pomiješana s ljepotom makedonskog, bosanskog, slovenskog jezika otvorila je još jednu granicu nametnutih zabrana i zaiskrila bezgraničnošću poetskog izražaja. Poetska riječ odzvanjala je duboko u noć.

Drugi dan gostovanja makedonskih i riječkog autora započeo je intervjuom na Varaždinskoj televiziji u jutarnjoj emisiji Vekerica u kojem su makedonski književnici Vasil Tocinovski i Petko Scipinkarovski te riječki književnik Valerio Orlić sa suorganizatoricom samog Impulsa Ljubicom Ribić dali kratki uvid u povezanost hrvatske i makedonske književnosti te u stvaralaštvo i poziciju književnosti u Makedoniji.

Istog dana makedonski i hrvatski autori predstavljeni su se u organizaciji Ritma misli Varaždin, Hrvatska i KUD-a Matiček, Spodnja Polskava, Slovenija, u Vetrinjskom domu, u Mariboru, u sklopu programa ‘Brezmejnost’.

Još jednom je dokazano kako granice nametnute materijalnim dobrima ne mogu spriječiti ljepotu riječi. U samom programu sudjelovali su i slovenski autori Nina Medved, Breda Slavinec, Željko Perović, oni su uz svoju poeziju govorili i poeziju makedonskih i hrvatskih autora prevedenu na slovenski jezik.

Idejni voditelji programa Maja Vintar i Milan Novak doprinijeli su da se u prostoru osjeti jedinstvena povezanost i pokazali još jednom kako su žice bezumlje.

Samo poetsko kazivanje bilo je isprepleteno glazbom pjesnika, kantautora i glazbenika Petera Andreja i scenskim prikazom kratke priče Milana Novaka ‘In nikakor ne pozabi na zubnike’ koju su uprizorili, Andreja i Janko Brumec članovi dramske grupe Matiček uz tehničku potporu Vilija Krajinca.

Trećeg dana gostovanja književnici iz Makedonije i Rijeke, u organizaciji domaćina Ljubice Ribić i Milana Novaka, Udruge Ritam misli otputovali su u Zagreb na Jutra poezije koja se tradicionalno već više od dvadeset godina održavaju u ugostiteljskom objektu Pod starim krovovima na Gornjem gradu (gostiona Kod Žnjidarića, gdje se snimao antologijski film ‘Tko pjeva zlo ne misli’).

Uz prisustvo mnogobrojnih zagrebačkih i autora iz drugih gradova, te članova Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj jutro poezije bilo je isprepleteno različitošću i ljepotom pod voditeljstvom pjesnika, glumca Roberta Roklicera.

‘Još kraći obilazak Gornjeg grada, zapaljena svijeća kod Kamenitih vrata i zagrljaj s obećanjem, srest ćemo se opet, nametnute granice ne mogu zaustaviti poeziju čuvstava i bogatstvo prijateljskog osmijeha’, zaključuju u Udruzi Ritam misli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije