USKRSNI OBIČAJI Na području Donjeg i Gornjeg Ladanja gradi se oko 20 vuzemnica!

U ovo vrijeme godine kršćani diljem Hrvatske obilježavaju svoj najveći blagdan, Uskrs. No osim aktivnosti usko vezanih za religijske prakse, postoji niz narodnih običaja bez kojih bi Uskrs bio nezamisliv.

U našem kraju to su svakako ‘vuzemnice’, koje se rade diljem županije, a jedno od najvećih žarišta svakako je na područu Donjeg i Gornjeg Ladanja.

Drugačije neće biti ni ove godine pa smo tako kontaktirali Tomislava Zrinskog, osobu koja istražuje ovaj običaj te je izradio Facebook stranicu Uskrsni običaj – Ladanjske vuzemnice, gdje objavljuje fotografije i sve vezano uz izradu ladanjskih vuzemnica.

– Kao i prijašnjih godina, i ove će na našem ladanjskom području biti oko 20 vuzemnica. Uglavnom se počinju graditi na Veliku srijedu, a završene su oko subote popodne – kazao je Tomislav.

Vuzemnicu ‘Arbec’, koju u Donjem Ladanju izrađuju on i njegovi prijatelji, počeli su izrađivati jučer, a danas je završavaju.

– Visina vuzemnica je 12 do 13 metara, a nekad su znale biti visoke i do 15 metara. Izrađuju se od prirodnih materijala, kukuruzovine ili, po domaći, kuruznice, grana jele, smreke i ostalih crnogoričnih igličastih vrsta. Slama se peosipa po podu kako bi sve izgledalo ljepše – objasnio nam je Tomislav.

Glavna konstrukcija vuzemnice radi se oko ostrvi koja je ravno drvo.

– Oko nje formira se kuća, a neke vuzemnice imaju u nastavku i hutu, koja je obavezna kod naše vuzemnice, jer se tako izrađuje od uvijek te nam služi ukoliko pada kiša da se sklonimo pod nju – dodao je.

U gradnji uglavnom sudjeluju muškarci, i to svih dobnih skupina, a takva tradicija postoji ‘oduvijek’.

– Uz vuzemnicu se bdije kroz noć na Veliki petak i na Veliku subotu, a drva dopremljena iz šume služe nam kako bi se ugrijali. Neizostavno je i pucanje iz karabita.

Tako se kroz noć, pokraj vuzemnice, druže i mladi i stari, za okrijepu neizostavan je gemišt, a spremaju se i brojna jela – roštilj, kotlovina, jaja, grah, gulaš, a posebno mjesto ima krumpir v lujčiku.

– Tradicija je da se vuzemnice u našem kraju počinju paliti oko 17 sati na sam Uskrs. Sama vatra u isto vrijeme simbolizira uskrsnuće Isusa Krista, ali i obilježava početak proljeća – dodao je Tomislav.

Naravno, Tomislav i njegova ekipa privode izradu svoje vuzemnice kraju, a uz društvo, ukusna jela i gemište, to zasigurno ne predstavlja nikakv problem.

A ako želite vidjeti vuzemnice izbliza, postoji i karta na kojoj su označene sve ovogodišnje ladanjske vuzemnice – karta Ladanjskih vuzemnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije