Projekt ‘On the Wings of Europe’: Učenici iz četiri zemalja upoznali naš kraj

Nakon mjeseci planiranja, organiziranja i sastajanja u nedjelju, 2. travnja, započela je nova mobilnost Erasmus+ projekta ‘On the Wings of Europe’, ovog puta u Hrvatskoj.

U Prvoj gimnaziji Varaždin koordinatorica projekta bila je profesorica Anamarija Melnjak.

U nedjelju su se skupili svjetski putnici iz Španjolske, Češke, Litve i Latvije na aerodromu u Zagrebu kako bi druženje te stjecanje novih znanja i iskustava moglo započeti.

Prvi je dan proveden na sunčanom Trakošćanu gdje su svi sudionici imali prilike međusobno se upoznati, ali i obnoviti neka stara prijateljstva.

Led je probijen igrama u kojima su učenici morali zajedničkim snagama riješiti određene logičke probleme ili se pak timski utrkivati zavezanih nogu. No, to je bio tek uvod u tjedan prepun aktivnosti, dobre volje, marljivog rada, a povrh svega toga, odlične zabave.

U sklopu mobilnosti održane su raznovrsne edukacijske aktivnosti. Prva u nizu bila je prezentacija ugroženih vrsta ptica u svim zemljama – sudionicama projekta.

Edukacije su se održavale i u vrijeme terenskih aktivnosti, pa su tako imali prilike čuti brojne zanimljivosti prilikom posjeta Velikom Pažutu, Dravskoj šumi i Lonjskom polju.

Prva terenska aktivnost bila je posjet ornitološkom rezervatu Veliki Pažut gdje su nas članice udruge BIOM srdačno dočekale i ispričale ponešto zanimljivo o tom području, obitavajućim pticama i ptičjoj gripi koja se pojavila tijekom ovogodišnje zime.

Šećući šumom, pored rijeke Drave, dalekozorima su promatrali ptice, a BIOM-ovke su prvo objasnile važnost ptica i njihovu ulogu u hranidbenom lancu.

U poslijepodnevnim satima toga dana nastavili su šetati Dravskom šumom u blizini Varaždina, a članice udruge BIOM pokazale su kako se koristi uređaj za dozivanje ptica koji se upotrebljava kod prebrojavanja nekih vrsta ptica.

Šetajući šumom paralelno su pokušavali uspostaviti komunikaciju s pticama koje su se vrlo rado odazivale što je, kako kažu, itekako bio poseban doživljaj.

Na kraju su prisustvovali postavljanju mreže za prstenovanje ptica koje je trebalo biti demonstrirano sljedećeg dana.

Srijeda, koju su pod utjecajem vremenskih prilika ipak bili primorani provesti u Prvoj gimnaziji, nastavljena je u sličnom tonu, u čemu je velik doprinos ponovno dala udruga BIOM koja je organizirala prezentaciju i zanimljiv kviz tijekom kojeg su učenici upoznali preko 30-ak različitih vrsta ptica, pokušavajući pronaći razlike među njima.

Narednog dana, dolaskom u Park prirode Lonjsko polje, svi su bili zadivljeni predivnim okolišem koji ih je okruživao. Dočekao ih je tamošnji rendžer koji je ukratko ispričao o Lonjskom polju, rodama, Čigoču – prvom selu roda u Europi, te slikovito opisao proces selidbe roda u Afriku i njihovog povratka u Europu.

Nakon poučnog predavanja, zaputili su se u ornitološki rezervat Krapje Đol gdje su dalekozorima pratili lokalne ptice s vidikovca koji se u prošlosti koristio u periodu turskih osvajanja spomenutih područja.

Prvo su se koristili durbinima i dalekozorima za promatranje ptica kako bi primijetili što više njih, a zatim i determinacijskim ključevima kako bi ih što lakše i učinkovitije raspoznali.

Profesori su održali nekoliko sastanaka tijekom mobilnosti na kojima su sistematizirali do sada odrađene aktivnosti te dogovorili aktivnosti koje je potrebno pripremiti za sljedeću mobilnost koja će se već idući mjesec odvijati u Latviji.

Profesori Prve gimnazije održali su i edukativnu radionicu na temu web alata na kojoj su predstavili nekoliko najčešće korištenih web alata u školi.

Osim onih aktivnosti direktno vezanih uz projekt i samo proučavanje ptica, gosti su imali prilike upoznati i ljepotu kraja; svu njezinu povijest, tradiciju i jedinstvenost koji su ih, prema njihovim riječima, oduševili i natjerali da se jednog dana vrate.

Varaždinom su prošetali čak tri puta: u sklopu ‘Treasure hunt-a’ tijekom kojeg su učenici sami pronalazili najvažnije gradske znamenitosti rješavajući zadane zagonetke, zatim u potrazi za anđelima prilikom koje su vidjeli i neke skrivene kutke Varaždina te, u poslijepodnevnim satima, u dvosatnom ‘službenom’ razgledu grada vođenom od strane učenika Prve gimnazije.

Zatim su posjetili i Entomološki muzej u kojem su ponovno imali neke zadatke kako bi kroz što zanimljiviji i interaktivniji način otkrili neprocjenjivu ostavštinu profesora Franje Koščeca.

Učenici su posljednjeg dana ovog projekta, upoznali one najzanimljivije priče iz njegove prošlosti, a pri tome su ih vodile ‘Crne kraljice’ koje su nam nakon kraćeg uvoda podijelile zagonetke koje je trebalo riješiti, po posljednji put, u timovima.

Time je i službeno bilo završeno otkrivanje svih čari Varaždina i Zagreba.

Nakon što je proglašena pobjednička ekipa koja je skupila najviše bodova kroz čitav tjedan, uz prigodne poklone, učenici su se uputili na Biološki i Kemijski odsjek PMF-a koji su obilježavali Dan otvorenih vrata.

Dan, a i indirektno i hrvatska mobilnost projekta, okončani su prigodnim, neočekivanim, vatrometom.

Dio učenika i profesora Prve gimnazije već idući mjesec putuje na slijedeću, posljednju mobilnost ovog projekta – u Latviju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije