Na Franjevačkom trgu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o autizmu

Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, udruga Pogled i Plavo srce danas su na Franjevačkom trgu u Varaždinu, obilježile Međunarodni dan svjesnosti o autizmu.

– Naša udruga ne preferira puno članova, radimo s manjim brojem ljudi jer osobe s autizmom trebaju individualan pristup ali puno surađujemo s drugim udrugama i radimo projekte – Smiljan Jović, predsjednik udruge Plavo srce za odrasle osobe s autizmom iz Varaždina.

Najveći problem za odrasle osobe s autizmom je period završetka školovanja, kako kaže predsjednik udruge, zato što osobe izgube prijateljstva koja su imali tokom školovanja.

– Mi smo tu da im pomognemo te smo kroz godine rada pronašli jednu aktivnost kao radnu terapiju, a to je izrada sapuna. Ponosni smo na izradu sapuna, jer tako osobe a autizmom stvaraju radne navike, korisni su za sebe i društvo, a izradom i prodajom pridonose financijskim preduvjetima za nastavak kontinuiranog rada udruge, tj. provedbe projekta Kro(a)tizam – ističu Udruzi.

Udruga za autizam Pogled sa sjedištem u Nedelišću, nastala je uslijed sve veće potrebe za podršku i pomoć djeci i roditeljima koji se u svojem života susreću s ovim poremećajem, a kojih je, nažalost, sve više.

Trenutno ima 125 nominalnih članova od kojih su 120 djeca, te još 5 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe.

U suradnji s udrugom Pogled, organizirano je tradicionalno puštanje balona kao znak podrške djeci i odraslima koji imaju autizam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije