AUTIZAM Predavanje i senzorna projekcija povodom Dana svjesnosti o autizmu

Dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda, ali cijeli četvrti mjesec posvećen je svjesnosti o autizmu. Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti javnosti pažnju na svjetski rastući problem autizma, te uputiti poruku o važnosti ranog dijagnosticiranja i rane intervencije u poremećajima iz autističnog spektra.

Povodom Dana svjesnosti o autizmu u POU Varaždin besplatno će predavanje na temu ‘Autizam i samostalan život’ u srijedu, 5. travnja, u 18 sati održati Eva Brlek, stručnjakinja u području rehabilitacije i psihoterapeutkinja realitetne terapije.

Na predavanju će biti riječi o osobitostima i specifičnostima poremećaja iz autističnog spektra, predstavit će se izazovi te suvremene mogućnosti u edukacijskoj rehabilitaciji s posebnim naglaskom na važnost rane intervencije, te osamostaljivanje za samostalan život.

Senzorna projekcija

Pojam senzornih projekcija poznat je u svijetu, a kod nas je na inicijativu Eve Brlek, mag. rehab. educ. krenuo prvo u kinu Tuškanac (HFS), zatim u Samoboru i Varaždinu. Projekt senzornih projekcija prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama po motom – kino dostupno svima.

Senzorna projekcija, projekcija je u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije. U prijevodu – projekcije će biti uz prigušena svjetla i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno.

Tako će se u subotu, 8. travnja, u 11 sati u kinu Gaj održati besplatna projekcija animiranog filma ‘Hrabri mališan’ koji nema dijaloga, a prilagođen je svim uzrastima.

Poanta je senzornih projekcija da budu javne i inkluzivne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim poteškoćama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije