LIJEČNICI GA SPASILI Dječak (2) se umalo ugušio kikirikijem

Bilo je oko 15 sati kad je Abel (2) s roditeljima iz Varaždina stigao u bolnicu. Iako smo bili pred kraj smjene, svi smo ostali u bolnici kako bismo ga spasili.

Govori to tim liječnika koji je u četvrtak poslijepodne, u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak, zaprimio dječaka. RTG snimkom dišnog sustava su u organizmu dječaka utvrdili strano tijelo. Metodom tzv. fleksibilne bronhoskopije potvrdili su da je Abelu u desnom bronhu zapeo kikiriki promjera jednog centimetra, pišu 24sata.

Uspavali su ga i počeli vaditi kikiriki koji je već počeo bubriti. Sam zahvat trajao je oko sat vremena, a Abela su ispred operacijske sale nestrpljivo čekali tata Roman (30) i mama Gordana (34).

– Bio je kod djeda i jeo je orašaste plodove, među kojima je bio i kikiriki. Odjednom je postao plav u licu i teško je disao. Djed nas je odmah nazvao, pa smo pojurili u varaždinsku bolnicu, odakle su nas liječnici poslali na Srebrnjak – rekli su za 24sata Abelovi roditelji koji jedva čekaju da se sa sinom vrate kući.

Abel je, tvrde liječnici, sad dobro. Prima antibiotik kako ne bi došlo do upale ili infekcije, a početkom idućeg tjedna otpustit će ga kući.

– Ovaj slučaj, ali i drugi njemu slični, važan je povod da se ukaže upozori na to da Hrvatskoj nužno treba centar za vađenje stranih tijela u djece. Nadam se da će upravo naša bolnica to postati. U potpunosti smo organizirani, educirani i opremljeni, a kad bismo postali Centar, imali bismo i ljude u pripravnosti – govori dr. Boro Nogalo, ravnatelj bolnice dodajući kako ministar zdravstva Milan Kujundžić pokazuje razumijevanje za tu ideju, pa je tako odobrio nekoliko dodatnih kreveta u bolnici u tu svrhu.

Osnivanjem Centra roditelji više ne bi morali šetati iz jedne ustanove u drugu, nego bi se za pomoć mogli obratiti direktno Srebrnjaku.

Kikiriki je zatvorio bronh na ulazu u desno plućno krilo

Abelu je cijeli kikiriki i još desetak manjih komadića koje je prožvakao iz bronha izvadila prim. mr. sc. Duška Markov-Glavaš. Zahvat ne bi bio moguć i uspješan da u operacijskoj sali uz nju nisu bile i dr. Željka Vlašić Lončarić, dr. Tatjana Savić-Jovanović te doc. Mirjana Turkalj, a tim su još činila i dvojica anestezioloških tehničara, medicinska sestra i instrumentarka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije