‘U Var. županiji nije zabilježen slučaj ptičje gripe, ali treba biti na oprezu’

Prošlog se mjeseca u Hrvatskoj ponovno aktualizirala tema ptičje gripe, nakon što je, prema pisanju Večernjeg lista, potvrđeno kako je kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu početkom i sredinom siječnja utvrđen virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8, a taj je vrisu utvrđen i na jedinom pronađenom uginulom labudu na Bundeku.

– Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još pet lokacija u Hrvatskoj – Cerje (rijeka Biđ), u Vukovarsko- srijemskoj županiji, Bjelo brdo (rijeka Drava), u Osiječko-baranjskoj, Sisak (Mužilovčica), u Sisačko-moslovačkoj, Legrad (jezero Šoderica), u Koprivničko-križevačkoj, te Virovitica (kraj dvorca u gradu), u Virovitičko-podravskoj županiji, a ukupno se radi o 28 divljih ptica, podatci su Ministarstva poljoprivrede – javlja Večernji list.

Damir Tuđan, voditelj odjela Veterinarskog ureda Varaždin, kazao je kako stanovnici Varaždinske županije nemaju razloga za brigu.

– Sve je pod kontrolom, na ovom se području, zasad, nije pojavio slučaj zaraze ptičjom gripom kod divljih ptica. Iako smo pronašli poneku uginulu životinju, nije riječ o tom virusu – istaknuo je.

Inače, Veterinarska inspekcija vrši redovne kontrole, ali je, dodaje Tuđan, potrebno da se ljudi pridržavaju uputa i mjera.

– Obzirom na pojavu visoko patogene influence ptica H5N8, vrlo kontagiozne virusne bolesti divljih ptica i domaće peradi, koja, moram istaknuti, ne uzrokuje bolest kod ljudi, u Republici Hrvatskoj su na snazi posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja pojave i širenja influence ptica.

Od domaće peradi, kaže Tuđan, najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

– Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Bolest se brzo širi i uzrokuje veliku gospodarsku štetu.

Osim toga, treba istaknuti kako je Ministarstvo poljoprivrede izdalo Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Naredbom se, između ostalog, propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice.

Iz Ministarstva podsjećaju i kako je najbolje da se, dok traju mjere određene Naredbom, izbjegava boravak na prostorima prirode gdje se okupljaju divlje ptice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije