Kulturno vijeće Grada: Potrebno je naći sredstva za očuvanje kulture u Varaždinu

Nakon što je prošlo nešto više od mjesec dana od neprihvaćanja proračuna grada Varaždina za 2017. godinu i funkcioniranja kulture prema Odluci o privremenom financiranju članovi Kulturnog vijeća Grada Varaždina izražavaju svoju duboku zabrinutost.

Apel Kulturnog vijeća prenosimo u cijelosti.

– Svjesni činjenice da kultura u gradu nije onog sjaja kakav građani ovog Grada zaslužuju, nismo sigurni ni koliko će i takve kulture ostati nakon ove privremene situacije.

Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba Grada Varaždina u kulturi u 2017. godini nije moguće raspisati, s obzirom na to da za navedenu stavku u privremenom proračunu nema predviđenih financijskih sredstava pa se bojimo da će neke udruge i programi možda biti jače oštećeni tj. blokirani u razdoblju koje nas čeka. Javne ustanove u kulturi pak s minimalnim sredstvima na raspolaganju u idućem razdoblju, zasigurno će morati smanjiti kulturne i kulturno-obrazovne sadržaje u ovoj godini, jer neće moći planirati niti aplicirati na natječaje.

Ako Gradsko vijeće tijekom veljače ne nađe rješenje za navedene situacije i ne nađe načina kako uvrstiti iste u privremeni proračun grada Varaždina, bojimo se da će 2017. godina biti izgubljena godina, a kultura i njezin kontinuitet bit će ozbiljno narušeni. Stoga ne čekajmo da te posljedice prepoznamo tek u budućnosti, jer kultura je naše pulsiranje i naš odraz u društvu i stoga apeliramo na očuvanje iste!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije