Dan mimoza: ‘Prevencija i rano otkrivanje karcinoma mogu spasiti život’

Ove subote u jutarnjim satima na Franjevačkom trgu dijelile su se mimoze i promotivni materijali, u sklopu obilježavanja 10. Dana mimoza, Dana borbe protiv raka vrata maternice, koji se organizira diljem zemlje, pa tako i u Varaždinu.

Akcija je to u sklopu Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice, a organizirale su je Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin i Hrvatska liga za borbu protiv raka.

– Ove smo godine izuzetno zadovoljni provedenom akcijom, mnogo je građana sa zanimanjem došlo do štanda. Promotivnim materijalima i dajući usmeno informacije, naglasili smo važnost odgovornog spolnog ponašanja i zaštite od spolno prenosivih bolesti – rekla je Ivana Risek, v.d. pročelnik službe za ginekologiju i porodništvo u varaždinskoj Općoj bolnici.

– Osim toga naglasili smo kako je važno preventivno se cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV-a), koji je glavni uzročnik tog karcinoma. Žene smo podsjetili kako je važno redovno odlaziti na ginekološke preglede, u sklopu kojih obave PAPA test kako bi se eventualne promjene na vrijeme dijagnosticirale, prije nego se razvije karcinom.

Risek je iznijela i neke brojke koje nisu toliko ‘crne’, ali nisu ni previše pozitivne.

– Prema statistikama naše Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin zadnjih desetak godina godišnje dijagnosticiramo deset do 15 karcinoma, a od posljedica bolesti umiru dvije do tri žene. Zadnjih pet godina broj oboljelih od karcinoma prati silaznu putanju, tako da smo 2014. dijagnosticirali 12 karcinoma, 2015. godine devet, a lani 7 – istaknula je.

Iako se statistika ne čini previše alarmantnom, Risek ističe kako je riječ o velikim brojkama jer je riječ o ‘jednom od najpreventabilnijh karcinoma’.

– Znamo točan uzrok karcinoma, a to je infekcija HPV-om, što se uspješno može spriječiti cijepljenjem protiv virusa, a ukoliko i nastane infekcija, redoviti ginekološki pregled s PAPA testom otkriva promjene u fazi kada se uspješno mogu liječiti – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije