TEŠKI DANI ZA ŽIVOTINJE ‘I njima je hladno, pomozite im!’

Polarna hladnoća koja vlada ovih dana osim za ljude, teška je i za životinje, a razlika je u tome da ta bića ovise o nama, stoga bi bilo lijepo kad bismo im na bilo koji način pomogli.

– Svima je hladno, a ovo su naročito teški dani za životinje. Apeliram na sve vlasnike ljubimaca koji borave na otvorenom neka ovih dana ‘pojačaju’ prehranu životinjama koje troše više grijući svoje tijelo. Nadalje, neka im nekoliko puta na dan daju toplu vodu i izoliraju kućicu u kojoj spavaju kako bi se životinje ‘ušuškale’. Ukoliko je pas na lancu dajte mu priliku da se istrči – neki su od savjeta Gordane Lacko iz Udruge Spas.

Nažalost, nisu sve životinje te sreće da osjete toplinu doma.

– Velik je broj lutalica, stoga bi bilo lijepo kad bismo ostavili suhu hranu na otvorenom, a naročito vodu do koje je životinjama teško doći. Ukoliko primjetite psa lutalicu nazovite 112 nakon čega po životinju dolazi veterinarski tehničar. Poslije deset dana karantene ukoliko se ne pronađe vlasnik, životinja odlazi u Spas.

Lacko je istaknula kako su najgore noći, tako da bi bilo najprimjerenije, i ljubimce koji inače borave na otvorenom, smjestiti na toplo.

– Bilo bi najbolje kad bismo životinje mogli staviti u hodnik, šupu, zatvorenu prostoriju do jutra jer su noći najgore. Osim psa i mačaka ne smijemo zaboraviti i na ptičice kojima je isto teško doći do hrane – kazala je.

Teški uvjeti su i u Spasu koji se brine za četiristotinjak pasa.

– Borimo se s hladnoćama, psima pokušavamo pružiti najbolji smještaj, redovito mijenjamo vodu, dajemo im više hrane. Upravo zato mislim da vlasnicima ljubimaca ne bi trebao biti veći problem brinuti se za njihove ljubimce kojih je neusporedivo manje nego kod nas u udruzi. Nema opravdanja za neadekvatno zbrinjavanje životinja – zaključuje Lacko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije