GRIPA U VAR. ŽUPANIJI ‘Ovo je početak epidemije, još nije kasno cijepiti se!’

Sezona gripe stigla je, kažu stručnjaci, ranije nego prije, a pokazuju to i podaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Gripa se, kažu iz Zavoda, u Varaždinskoj županiji počela javljati početkom prosinca 2016. godine.

– U odnosu na prošlu godine gripa je ranije počela i brži je uspon oboljelih, a vrhunac se očekuje povratkom djece u škole i vrtiće. Tako smo do 25. prosinca prošle godine imali 23 prijavljene oboljele osobe, da bi u zadnjem tjednu prošle godine pristiglo 137 novih prijava. Prema tome do prvog dana 2017. godine u Varaždinu je bilo 160 prijavljenih oboljelih od gripe – istaknula je Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti ZZJZ Varaždinske županije.

Čusek Adamić uvjerena je kako je ova brojka u stvarnosti veća jer nisu sve oboljele osobe tražile pomoć od liječnika nego su se samostalno liječile kod kuće.

– Prema prijavama najčešće obolijevaju osobe dobne skupine 30 do 65 godina, a zatim djeca 7 do 14 godina i mladi do 30 godina starosti. Prema rezultatima iz Nacionalnog laboratorija za gripu HZJZ radi se o virusu gripe A H3N2 koji je zasada dominantan tip cirkulirajućeg virusa.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije osigurao je 18 000 doza cjepiva protiv gripe koje su distribuirane prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

– U epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo još uvijek ima cjepiva pa sve osobe koje se žele cijepiti mogu to učiniti. Nije kasno cijepiti se jer je ovo početak epidemije gripe koji će trajati sve do kraja ožujka, a možda i duže – kazala je voditeljica i istaknula kako su ostale mjere zaštite nespecifične i nisu sigurne u zaštiti od gripe.

Liječenje

Ukoliko vam tijelo podlegne gripi, doktorica savjetuje kako se izliječiti što prije.

– Liječenje gripe je simptomatsko, a to podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, lijekova za snižavanje temperature i bolova te suzbijanje kašlja. Gripa se ne liječi antibioticima jer antibiotici ne djeluju na viruse. O primjeni antibiotika u vrijeme gripe odlučiti će liječnik ukoliko je došlo do razvoja bakterijskih komplikacija gripe poput upale uha ili pluća. Starije osobe, odnosno bolesnici s težim simptomima i kroničnim bolestima, s povećanim rizikom za nastanak komplikacija liječe se specifičnim antivirusnim lijekovima pod kontrolom liječnika – kazala je uz napomenu:

– Obavezno se javiti liječniku ukoliko temperatura oko 39 do 40 stupnjeva Celzijevih traje duže od tri dana, ako imate bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima, ukoliko dođe do poremećaja svijesti, pojačanog kašlja s iskašljajem, osjećaja skraćenog daha i pritiska u prsnom košu, stalnog povraćanja i eventualno pojave osipa.

Ukoliko ste oboljeli od gripe, da bi spriječiti infekciju drugih osoba, doktorica savjetuje da pri kašljanju i kihanju prekrijete usta i nos papirnatom maramicom koju treba baciti u koš za smeće i nakon toga oprati ruke.

– Ako nemate maramice pri ruci i ako nemate mogućnost nakon toga odmah oprati ruke, bolje je prekriti usta i nos podlakticom nego dlanom. Pranje ili dezinfekcija ruku će zaštititi druge osobe od vaših mikroorganizama. Uz ranije opisane higijenske mjere, zdrave osobe trebaju se držati na udaljenosti najmanje metar od osobe koja ima simptome gripe. Odrasli koji su bolesni mogu inficirati ostale za približno pet dana nakon početka simptoma, a djeca su zarazna sedam dana nakon početka simptoma. Cijelo vrijeme trajanje simptoma osoba je zarazna. Uz sve to nikako ne ići u školu ili na posao ukoliko ste oboljeli od gripe – kaže doktorica.

Prevencija

Za one koji su te sreće da ih nije uhvatila gripa, postoje metode prevencije.

– Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe. Zdrave navike u životu i ojačavanje imunološkog sustava, pravilna prehrana bogata vitaminima, redovito vježbanje svakako su važne mjere u zaštiti od gripe. Izbjegavajte odlazak u zdravstvene ustanove u vrijeme epidemije gripe, ukoliko to nije neophodno te redovito perite ruke osobito pri povratku kući iz vana i nakon kihanja ili kašljanja – savjetuje doktorica Katica Čusek Adamić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije