Postolarska proizvodnja u okviru tvornice obuće ‘Ivančica’ postoji već 70 godina

Ove godine obilježava se jedna važna obljetnica, a radi se o kontinuiranom i organiziranom radu postojanosti postolarske tradicije u okviru tvornice obuće ‘Ivančice’.

Prije svega potrebno je spomenuti povijesno razdoblje početkom 20 stoljeća kada se bilježe velike ivanečke obrtne aktivnosti, između ostalih postoji značajan broj postolara.

Kontinuirani identitet- ‘Ivančica’ -Tvornica obuće Ivanec

Osnivači i oni koji su potakli osnivanje postolarske zadruge ‘Ivančica’ bili su Franjo Vidoni, Antun Matučec , Mijo Rogina, Kušen Ferdinand i Mijo Belačić.

Sam početak rada je vezan na 1946. godinu kada su se postolari Ivanca udružili i osnovali Postolarsku zadrugu gdje su bila uključena samo šest radnika, no ubrzo dolazi do povećanja na 80 zaposlenih osoba.

Prva postolarska radionica bila je smještena u objektu vlasnika Ivana Kolara u Kolodvorskoj ulici. Kasnije, 1948. godine, proizvodnja se seli na lokaciju našeg starog Kukuljevičevog grada. Zatim 1955. godine zadruga se nalazi u prostorijama ‘Ivanečkog magazina’ gdje je prije djelovala prodavaonica namještaja.

Jedna zanimljivost-spona postolarske radione i ivanečkog rudnika kao najstarijeg organiziranog gospodarsko generatora Ivanca ali i Županije jest da je upravo prva veća narudžba baš vezana na izradu 3000 pari cipela za rudare koji su radili u rudnicima Ivanec, Konjščina, Golubovec i Ladanje, te za radnike u ciglanama Lepoglave i Bedekovčine.

Ovo su bili ozbiljni počeci proizvodnog ciklusa, a sama narudžba je vezana od strane Obrtne komore.
Za daljnji razvojni napredak svakako je značajna odluka 14. veljače 1973. godine o promjeni pravnog statusa zadruge u OUR ‘Ivančica’ pod nazivom ‘Poduzeće’ za izradu gornjih dijelova obuće ‘Ivančica’.

Sva nastojanja, upornosti, odricanja , vizije urodila su plodom, od 1977. godine ‘Ivančica’ raspolaže s novim proizvodno-poslovnim prostorom od 1368 četvornih metara i 370 zaposlenika. Iste godine ‘Ivančica’ je usvojila novi zaštitni znak i promjenu u registru pod nazivom ‘Ivančica’, Tvornica obuće Ivanec, s adresom P. Preradovića 12, gdje se i danas nalazi.

Naravno tijekom godina do danas uslijedila su mnoga proširenja proizvodnih pogona, modernizacija strojeva i napredak proizvodnog ciklusa.

Sve turbulentne promjene unatrag sedamdeset godina zahtijevaju duže elaboriranje, ovo je samo jedan kratki osvrt po vremenskoj vertikali s ciljem da ne padne u zaborav ova važna ivanečka gospodarska obljetnica . Za izradu teksta, korišteni izvori podataka iz publikacije 1946.-1977. ‘Ivančica Tvornica obuće’.

Izdavač publikacije je sama tvornica ‘Ivančica’ za izdavača potpisuje ondašnji direktor Josip Samaržija pod čijim vodstvom je bio prisutni značajni napredak .

Danas je to prava renomirana tvornica poznata na globalnom i međunarodnom tržištu na čelu s direktoricom Nadom Zver.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije