VŽ KALENDAR Rođen Rudolf Klepač, jedan od najvećih hrvatskih glazbenih umjetnika

30.3.1913. U Selu Majerju kraj Varaždina rođen je Rudolf Klepač, jedan od najuglednijih svjetskih glazbenika na fagotu. Godine 1955. Rudolf Klepač na poziv dirigenta Ernsta Märzendorfera pristupa poznatom Mozarteum orkestru čiji član ostaje sve do 1978. godine. Svjetsku slavu stekao je kao interpret Mozartova Koncerta za fagot u B-duru. Bio je odličan pedagog i dirigent. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada. Umro je 1994. godine.

30.3.1849. U Varaždinu je rođen Rikardo Filipašić, svećenik, pisac. Nakon završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je i diplomirao teologiju u Zagrebu. Pisao je domoljubne pjesme koje je objavljivao u “Danici ilirskoj”, “Bosiljku”, “Dragoljubu”, “Danici”. Bio je suradnik “Zagrebačkog katoličkog lista” i varaždinskog tjednika “Pučki prijatelj”. Rikardo Filipašić umro je 10.travnja 1897. u Sesvetama kraj Đurđevca.

30.3.1821. Varaždin je dobio prvu stalnu tiskaru, koju je otvorio Ivan plemeniti Sangila, tiskar iz Graza. U Sangilinoj tiskari štampane su knjige domaćih autora, a od 1821. do 1832.godine izdavao je mali “Hrvatski kalendar”. Tiskaru je poslije Sangiline smrti kupio Josip plemeniti Placer.

30.3.1772. Za fizika Varaždinske županije imenovan je liječnik Jean Baptista Lalangue, porijeklom iz Luksemburškog vojvodstva. Do svoje smrti 1799.godine djelovao je na prosvjećivanju žitelja ovog dijela Hrvatske. Autor je prvih medicinskih knjiga pisanih na hrvatskom jeziku, objavio je djela o poroditeljstvu – “Kratek navuk od meštrije pupkorezne”, o liječenju termalnom vodom “O vračbenim vodama”, o uzgoju i korištenju krumpira – “Način jabuke zemeljske i nje na hasen obernuti za volju poljakov horvatskoga orsaga očituva”, o liječenju raznih bolesti – “Vračtva ladanjska za potrebuću mužev i siromakov horvatskoga orsaga i okoli njega bliznešev mest”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije