Erika Spirić: ‘Mnoge žene žele roditi kod kuće, ali stručna pomoć je ipak nužna’

S pravom prozvana jednom od najboljih, priznata, danas umirovljena varaždinska primalja Erika Spirić svojim je predanim radom i odnosom prema rodiljama i budućim očevima uvelike doprinijela statusu koji danas uživa Opća bolnica Varaždin, posebno Odjel rađaonice.

Budući da je pokazala iznimnu predanost i razumijevanje, za svoj je rad, znanje i iskustvo nedavno primila Nagradu Grada Varaždina te UNICEF-ovu nagradu ‘Prijateljica generacijama djece’.

Promicanjem prava rodilja te zalaganjem za omogućavanje prirodnog poroda po izboru roditelja, Erika Spirić omogućila je da porod bude ugodno iskustvo za rodilju i dijete.

U Općoj bolnici Varaždin na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo, radila je 42 godine. Počela je 1974. godine, 1983. postala je glavna primaljau rađaonici, dok je posljednji nekoliko godina radila kao glavna sestra Odjela za rađaonicu i patologiju trudnoće.

– Porodila sam sasvim sigurno više od 15 tisuća djece, ali nije to neka impresivna brojka, budući da sam toliko godina provela na tom radnom mjestu.

Erika Spirić kaže kako je u svom poslu uvijek nastojala svakoj ženi pružiti pomoć koja joj je potrebna te svakoj pristupiti individualno.

– Uvijek je najvažnije da žene same sebi pomognu, a sve zavisi o tome što očekuju od tog poroda i koju količinu porođajnih bolova one mogu podnijeti. Žene su različite i svaka od njih traži nešto drugo – ističe Erika Spirić te dodaje kako na tečajevima za trudnice ženama uvijek kaže da porod boli, ali isto tako da one imaju svu zaštitu te da ga mogu proći bez upotrebe velikih količina lijekova.

Obašnjava kako je porod bez upotrebe lijekova u svakom slučaju bolji za svaku majku i novorođenče te za njihov prvi kontakt.

– Ako majka nije uzela lijekove u porodu, ona je svjesna i sigurno će svoje dijete moći prigrliti, pogledati i ostvariti kontakt očima, dok kod uporebe lijekova nema kontakta, djeca su pospana i dojenje se ne može uspostaviti odmah.

Erika Spirić naglasila je kako su u rađaonici uvijek pripremali majke na način da im je prilikom poroda dopuštena bilo koja pratnja u koju određena žena ima povjerenja.

– Ženama uvijek kažemo da si mogu pomoći promjenom položaja u porodu, glazbom, mogu se dizati iz kreveta, sjediti na lopti, stavljati tople obloge, piti tekućine koliko žele. U varaždinskom rodilištu žena može odabrati položaj za porod koji god želi, osim vode, jer nemamo kadu, ali može rađati na leđima u krevetu, na boku, u polusjedećem položaju, na stolčiću, čučeći, klečeći ili u ginekološkom položaju.

U rađaonici je trenutno 10 primalja, dvije po smjeni, koje majkama pomažu da bi one imale što ugodniji i ljepši porod i da se tog poroda sjećaju s radošću, priča nam Erika Spirić koja nam je iznijela i svoj stav prema porodu kod kuće.

– Ja osobno nemam ništa protiv poroda kod kuće, ali imam protiv toga da se žena odlučuje na porod bez stručne pomoći. Ako se žena odlučuje roditi kod kuće, onda bi to trebala biti niskorizična trudnoća i niskorizični porod. Dakle, žena mora imati pravo na izbor, ne možemo je sputavati i stavljati u neke naše okrive i ono što mislimo da je dobro za nju.

Kaže kako žena jako dobro zna što je za nju dobro i to će si ona odabrati, ali nikako nije dobro da rodi bez stručne pomoći.

– Pri svakom porodu se uvijek nešto može dogoditi, pa čak i u niskorizičnom, i primalja će to znati prepoznati te će transportirati ženu u rodilište. Ako žena rađa sama bez stručne pomoći, ona preuzima odgovornost za taj porod.

Razlog zašto se neke žene odlučuju na porod kod kuće je u svakom slučaju nezadovoljstvo.

– Mnoge žene imaju toliko traumatična iskustva poroda u rodilištu da jednostavno pod svaku cijenu žele roditi kod kuće. Mislim da se mi kao društvo jednostavno moramo pobrinuti da se svakoj ženi pruži stručna pomoć bez obzira koje mjesto za svoj porođaj odabere.

U Hrvatskoj postoji dovoljno školovanih i kvalificiranih primalja koje mogu preuzeti i tu odgovornost da samostalno, bez nadzora liječnika, pomognu ženama, saznajemo iz razgovora s Erikom Spirić.

– Ono što ja smatram prijelazom između bolničkog poroda i poroda kod kuće je otvaranje porodnog centra u okviru rodilišta ili zasebno. Taj centar vodile bi primalje i pružale bi primaljsku skrb ženama iz niskorizičnih trudnoća u niskorizičnim porodima – rekla je Erika Spirić i istaknula kako u Varaždinu postoje idealni uvjeti, ali još nije ‘zrelo vrijeme’ za otvaranje centra.

Za nagrade i priznanja koje je dobila kaže kako su one samo zaokružile cijeli njezin rad i angažman u rađaonici.

– Ja zaista mnogo godina radim na promicanju prava rodilja, na humanizaciji poroda, na osiguravanju što boljeg i ljepšeg poroda svakoj majci i djetetu. Smatram da je sve to nagrada struci, nagrada primaljstvu i drago mi je da je Varaždin prvi među hrvatskim gradovima to prepoznao.

Ispričala nam je kako ju je za nagradu predložila obitelj Kolednjak, odnosno žena kojoj je pomogla kod prvog i trećeg poroda.

Ponosna sam do neba što sam tu nagradu dobila baš ja, ali isto tako bih bila ponosna da je u pitanju bilo koja druga primalja. Ljudi su jednostavno zaboravili tko su primalje, no danas ponovno znaju, jer smo se mi izborile za to da nas žene ponovno prepoznaju, da one osjete potrebu raditi s nama.

Također, sav taj trud i rad prepoznao je i UNICEF.

Svih ovih godina zalagala sam se da se u Hrvatsku uvede i priznanje ‘Rodilište – prijatelj majki’, koje je isto UNICEFOVO priznanje. Nadam se da će varaždinsko rodilište biti peto u Hrvatskoj koje će dobiti to priznanje.

Saznali smo kako varaždinsko rodilište ima sve uvjete za to priznanje, a ako se to ostvari, onda će se majke u rodilištu dobro osjećati, dobit će punu pažnju i skrb i neće biti samo broj u sustavu.

– Uvijek smo bili u vrhu hrvatskih rodilišta upravo po pristupu ženama i po prepoznavanju onoga što žene prilikom poroda trebaju.

Rekla nam je kako je i sada u mirovini ostala u kontaktu s primaljama u rađaonici, odlazi na trudničke tečajeve, kroz koje rodiljama prenosi znanje i iskustvo te ih priprema za porod. Radi i u Komori primalja na promicanju primaljstva.

– Jedan smo korak do cilja, a to je vraćanje posla primaljama i priznavanje kompetencija prvostupnica primaljstva – zaključno nam je rekla Erika Spirić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije