U Varaždinu danas 77% razvoda završi sporazumom umjesto tužbom, a prije ni 7%!

U Varaždinu osam od deset bračnih parova prilikom razvoda cijeli postupak završe sporazumom, a svega dva parova se odlučuje na tužbu!

Ove pozitivne brojke nisu pravilo. Odnose se tek na razdoblje od 1. veljače do 1. studenoga. Trendovi su se ekstremno promijenili tijekom 2016. godine, otkako je na snagu stupio promijenjeni Obiteljski zakon.

Prije toga, kada se primjenjivao stari zakon, svega jedan od deset razvoda završio je sporazumom, a devet njih putem tužbe i suda!

Konkretno, na varaždinskom sudu u 2015. sporazumjelo se osam parova, a tužilo 112, da bi godinu poslije sporazum postiglo 117 parova, a tužbom razvod pokrenulo 35.

Podaci su to koje je od sudova iz cijele Hrvatske prikupio Jutarnji list. Slična situacija poput ove u našemu kraju prisutna je u cijeloj Hrvatskoj, brojke to nedvojbeno potvrđuju.

Prema još uvijek važećem Obiteljskom zakonu – koji će se ponovno mijenjati – postupak razvoda prebačen je u prvoj fazi sa sudova na centre za socijalnu skrb. Uvođenje obiteljske medijacije i savjetovanja, kao i kreiranja roditeljskog plana, čini se kako je urodilo plodom, jer se u pravilu već u toj fazi dojučerašnji supružnici uspjeli dogovoriti o daljnjoj brizi za dijete – gdje će i s kim živjeti, koliko vremena će provoditi s kojim od roditelja, o načinu plaćanja alimentacije i slično…

Nakon toga dijela sud je imao tek obvezu ustvrditi je li sporazum u skladu s interesima djeteta i – ovjeriti ga.

Zanimljivo je da je riječ o Obiteljskom zakonu, piše Jutarnji list, koji je, nakon što je izglasan u rujnu 2014., Ustavni sud suspendirao u siječnju 2015. godine, ali je ipak, u gotovo istom obliku, ipak stupio na snagu sa studenim 2015. godine.

Sada nova vlast namjerava ponovno mijenjati Obiteljski zakon, a za nadati se da će barem ove odredbe ostati nepromijenjene, s obzirom na učinak koje su pokazale.

Jer po prijašnjem zakonu, onom iz 2003. godine, razvod se pokreće na sudu, savjetovanje o brizi za djecu nije propisano, nego je propisano posredovanje za bračne partnere čiji je cilj pomiriti ih, a samostalni roditeljski dogovor o skrbi za djecu tek je usputna opcija.

Kako se čini, brojke jasno pokazuju da velika većina roditelja zaista želi najbolje svojoj djeci, a to je moguće tek kad ih se, uz stručnu pomoć, uspije odmaknuti od partnerskih problema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije