Lepoglava bi uskoro mogla dobiti titulu Grad prijatelj djece

Koordinacijski odbor akcije ‘Grad prijatelj djece’ Grada Lepoglave sastao se ovog tjedna kako bi se članovima predstavilo istraživanje trenutnog stanja po pitanju položaja djece u Lepoglavi, a sve objedinjeno u službenom kandidacijskom upitniku od 123 pitanja koji je preduvjet za uspješnu kandidaturu Grada Lepoglave za ovu laskavu titulu.

Sjednicom odbora predsjedala je njezina predsjednica Nada Kuća, ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava, a o upitniku kao i novinama iz UNICEF-ovog ureda u Zagrebu govorili su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i Savjetnica za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Maja Poje.

– Kroz ovaj detaljan i opširan upitnik dobili smo pregled nad trenutnom situacijom u našem gradu kad su u pitanju djeca. Izvukli smo zaista puno podataka o djeci iz domene zdravstva, socijalne skrbi, kulture, sporta, slobodnog vremena, a ono važno je kako su to službeni podaci obrazovnih ustanova, vrtića i drugih javnih ustanova poput Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb ili Policijske uprave. Nakon što odbor prihvati ove podatke, upitnik šaljemo u Zagreb i kroz naredno vrijeme očekujemo stručnu komisiju koja će ga provjeriti i odlučiti jesmo li zadovoljili stroge uvjete UNICEF-a koji su postavljeni pred Grad – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač predstavivši upitnik i zahvalivši pritom svim članovima odbora koji su proteklih mjeseci radili na prijavi Grada Lepoglave, a kroz ispunjavanje samog upitnika.

Akciju Gradovi i općine – prijatelji djece zajednički su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Na lokalnoj razini Akciju vode koordinacijski odbori, stoga je i u Lepoglavi osnovan Gradski koordinacijski odbor koji će surađivati s ustanovama i udrugama u provođenju aktivnosti.

Prava i potrebe djece objavljena su u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije