Petrijanec: Dragovoljci i veterani ‘osmašima’ pričali o Domovinskom ratu

Školu u Petrijancu posjetili su u srijedu ujutro bivši branitelji, uglavnom iz Petrijanca i okolice, te educirali ‘osmaše’ o Domovinskom ratu, u sklopu blok sata, u predvorju škole.

Edukacija se u sklopu projekta ‘Prenošenje istine o Domovinskom ratu’ provodi već četvrtu godinu, kao zajednička inicijativa škole u Petrijancu i UDVDR Petrijanec.

– Eto, postojala je obostrana želja da bi iz prve ruke prezentirali učenicima kako je to izgledalo u Domovinskom ratu. Prva predavanja su bila u našoj spomen sobi u Novoj Vesi, a iz godine u godinu se trudimo nadograditi naša predavanja, nadodati nešto novo, pa evo svatko od nas dodaje i svoj osobni segment – istaknuo je Vladimir Milavec, predsjednik UDVDR Petrijanec.

Prvo je učenicima pušten edukativni film o Domovinskom ratu, a potom su branitelji ispričali svoj osobni i ratni put. Učenicima su se predstavili Vladimir Milavec, Franjo Mušić, Stjepan Jovan i Damir Laljek. Tehnička podrška bili su Ivica Nell i Marijan Šincek iz UDVDR Petrijanec. Svaki od njih bio je u drugoj postrojbi, i na drugim terenima, čak i u različitim rodovima vojske, što je također pridonijelo zanimljivosti. No, nije lagano pričati o ratnim iskustvima.

– Nije to ponekad lagano, imamo i dan-danas ljudi koji o tome ne žele pričati, koji su prošli i logore, ali to drže za sebe – istaknuo je Milavec.

Svi učenici dobili su na poklon i prigodne majice, a edukacija se djeci dopala, imali su mnogo pitanja za bivše branitelje, a i učiteljica je bila zadovoljna.

– Ovakav vid nastave je nešto drugačiji nego što je uobičajeno pa djeca to vole. Mislim da je bitno da su to iskustva branitelja ispričana iz prve ruke – kazala je Andreja Martinčević, nastavnica u OŠ Petrijanec.

Na kraju dvosatne edukacije učenici su ispunili i mini anketu, kako bi pomogli veteranima da organiziraju bolje slična predavanja i u bližoj te daljoj budućnosti.

– Krenuli smo i po ostalim školama, bili smo prošli tjedan u Varaždinu, očekujemo i pozive ostalih, možemo odraditi ovo zanimljivo predavanje na satu povijesti, mislimo da je i edukativno i važno istaknuti – zaključio je Vladimir Milavec, inače član nekoliko braniteljskih udruga i jedan od najaktivnijih dragovoljaca iz varaždinskog kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije