AUDIO Klikofonija: Osnovci Rea, Ivana i Jura snimili svoju radijsku emisiju

U sklopu Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre, koji je u Varaždinu, te dijelom u Novom Marofu, održan od 24. do 30. listopada, u mnoštvu programa svoje je mjesto našla i radionica pod nazivom Klikofonija.

Radionica Klikofonija bila je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole s namjerom da im se putem novinarskog posla približi plesna umjetnost.

Pod vodstvom iskusne novinarke s područja kulture troje osnovnoškolaca – Rea Galić, Ivana Kopjar i Jura Zrnić – na radionici su učili osnovne novinarske vrste i to ne samo putem teorije već i praksom.

Na kratkim predavanjima upoznali su se s osnovama novinarstva i plesne kritike, a u praktičnom dijelu iskusili su rad na terenu, snimanje umjetnika, pisanje priloga, montiranje zvuka…

Konačan rezultat njihovog četverodnevnog rada je i radijska emisija koju su snimili i koju ovdje možete poslušati! Kao što je Rei, Ivani i Juri rekla jedna od anketiranih sugrađanki – ‘jako ste zgodni mladi novinari’…

U nastavku donosimo i njihove tekstualne radove, koji su također sastavni dio emisije.

Ludi austrijski dečki

Austrijsko kazalište Foxfire nastupalo je u četvrtak na Kliker festivalu s predstavom ‘Boys awakening’.

Predstava mi se svidjela, ali nisam baš oduševljen. Nisam baš sve shvatio, ali mislim da se radi o prijateljstvu osmorice dečki. Pričali su o curama, o prvom seksu, o tulumima. Najsmješnije mi je bilo kad je jedan glumac uzeo periku i s njom mahao po glavi i po tijelu. Sviđalo mi se što se pjevalo, plesalo i glumilo. Njihov je ples bio energičan i snažan. Sviđalo mi se kako su radili ritam glasom i pokretom, a mislim i da su jako dobro glumili.

Nažalost, predstava mi je bila preduga pa mi je na nekim dijelovima bilo dosadno.

Publika je dugo pljeskala, a na kraju smo svi otpjevali pjesmu ‘Sretan rođendan’ jednom glumcu koji je slavio četrnaesti rođendan.

(Jura Zrnić, 5. razred)

Živahna bajka o ritmu

Predstava ‘Ritam Tam – bajka o ritmu’ Studija za suvremeni ples i Gradskog kazališta Trešnja održana je na Kliker festivalu u petak, 28. listopada.

Kako djeca doživljavaju priče za laku noć i igre prije spavanja pokazali su nam plesači Martina Tomić, Dina Ekštajn, Ana Vnučec i Branko Banković s glumicom Zrinkom Kušević.

Priča je to o dječaku koji je u potrazi za prijateljima pošao u grad, šumu i svemir.

Predstava je zabavna, a bavi se temom koja je zanimljiva i bliska djeci vrtićke dobi.

Glumica Zrinka Kušević svoju je ulogu odlično tumačila, potpuno se uživjela u lik i super je izvela sve pjesme, melodije i ritmove.

Plesači su isto bili izvrsni. Imali su zahtjevne scene s glumom i plesom u kojima su bili vrlo uvjerljivi.

Ritam je bio prisutan tijekom cijele predstave, a ostvario se plesom i pjesmom čija se melodija lako pamti.

Scenografija je bila lijepo oslikana i vesela. Crno bijeli kvadrati na podu i vesele šarene kutije koje su se okretale ovisno o mjestu događaja, uvodile su nas u svijet mašte.

‘Ritam Tam’ je odlična predstava, zabavna i poučna. Mislim da su djeca u njoj uživala. Nadam se da će se osmisliti i napraviti još puno takvih predstava.

(Rea Galić, 8. razred)

Maštoviti snovi o plesnom ritmu

Predstava ‘Ritam Tam’ Studija za suvremeni ples i Gradskog kazališta Trešnja gostovala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 28.listopada, na Kliker festivalu.

Redateljica Renata Carola Gatica i koreografkinja Ana Mrak prilagodile su predstavu djeci od dvije godine.

Glumica Zrinka Kušević i plesači pripovijedaju priču za laku noć kroz igru, pjesmu i ples. Prikazuju dječje snove u kojima se pojavljuju maštovite dogodovštine neobičnog dječaka kitnjastog repa Ritam Tama.

Najviše mi se svidjelo kako su plesnim pokretima glumili i iskazivali emocije.

Pozornica je bila zanimljivo osmišljena. Pod je bio u crno bijelim kockama, a na njemu su se nalazile kutije, dječji instrumenti i ostale igračke.

U toj dječjoj igri prije spavanja glumica Zrinka Kušević odlično je svirala čak tri instrumenta: ksilofon, sintisajzer i bubnjeve.

Glumci i plesači zadivili su me svojom uvjerljivom i maštovitom izvedbom kojom su cijelo vrijeme držali pažnju publike.

Predstava je vrlo zaigrana i zato mislim da je idealna za malu djecu, a sve nas je zadivila i potaknula na maštanje.

(Ivana Kopjar, 8. razred)

Predstava tehnoloških inovacija

Premijera predstave ‘Svijet igara’ koreografkinje Larise Lipovac održala se na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u subotu, 29. listopada.

Troje izvođača, Larisa Lipovac, Roberta Milevoj i Hrvoje Jelinčić, uvodili su malu publiku u svoje svjetove oblika, zvukova, svjetla i boja.

Zanimljivo je bilo to da je publika bila na pozornici i da su na kraju predstave djeca u njoj sudjelovala, što im se jako svidjelo.

Koristili su se suvremenom tehhnologijom – kamerama, projektorima i raznim zvukovima.

Predstava prikazuje nepredvidljivu i maštovitu igru izvođača i publike.

Mislimo da je to inovativan i zabavan način izvođenja predstave u kojoj se djeca upoznaju s najnovijim tehnološkim dostignućima.

(Rea Galić, Ivana Kopjar, Jura Zrnić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije