Društvo / Koronavirus

putovanje unutar EU

Nova pravila za putovanja unutar EU: Od 1. veljače ovo će biti ključna odrednica

Nova pravila za putovanja unutar EU: Od 1. veljače ovo će biti ključna odrednica
Davorin Višnjić/Pixsell

Prema novoj preporuci, mjere protiv COVID-19 trebale bi se primjenjivati ​​uzimajući u obzir individualni status osobe.

Europsko vijeće danas je usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tijekom pandemije COVID-19. Prema ovoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću COVID potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju.

Ova preporuka odgovor je na značajno povećanje cijepljenosti građana i brzo uvođenje COVID potvrda, navode iz Europskog vijeća, a stupit će na snagu 1. veljače 2022. Istoga dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje COVID potvrda regulira na 270 dana.

Prema novoj preporuci, mjere protiv COVID-19 trebale bi se primjenjivati ​​uzimajući u obzir individualni status osobe umjesto situacije na regionalnoj razini, s izuzetkom područja u kojima virus cirkulira na vrlo visokim razinama.

To znači da bi od 1. veljače za putovanja unutar EU ključna trebala biti COVID potvrda koja dokazuje da je putnik cijepljen, testiran ili je prebolio COVID-19. Ovakav pristup prema individualnom statusu osobe znatno će pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima, poručuju iz Europskog vijeća.

Određene iznimke od ovih mjera trebale bi se primjenjivati ​​na putnike s iznimno važnim razlogom putovanja, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Najnovije

Reci što misliš!