RJEŠENJE NA POMOLU?

Stjepan Čajić ponudio Varteksu zajam za isplatu plaća i nastavak proizvodnje

Uz to, čelništvo Varteksa čeka i termin sastanka kod ministra Damira Habijana.

Sutra u 10.30 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu održat će se veliki prosvjed Varteksovih radnica, koje štrajkaju od ponedjeljka 6. svibnja. Istovremeno, iz Varteksa dolazi informacija da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić, ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine.

“Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada”, poručili su iz tvrtke. Čajićev uvjet je da mu se taj novac vrati ove godine. U Varteksu kažu da bi se posuđeni novac mogao vratiti od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

Ključevi rješenja sad kod vjerovnika

“Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom”, poruka je iz Varteksa.

Ova nova situacija ništa ne mijenja po pitanju sutrašnjeg prosvjeda, kaže Tomislav Rajković iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

“No to bi svakako utjecalo na daljnji razvoj situacije što se tiče štrajka. Mi smo jasno rekli da ćemo prestati sa štrajkom ako se isplate plaće. Zajam tek treba provesti, kao i isplatu plaća”, kaže Rajković.

Tomislav Rajković (Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL)

Radnici kod ministra Habijana

Na zahtjev Udruge radničkih sindikata Hrvatske danas je predstavnike radnika primio i ministar gospodarstva Damir Habijan. Rajković je za HRT rekao da ministar i Vlada daju potporu tome da se situacija u Varteksu riješi na pozitivan način.

Damir Habijan (Foto: Patrik Macek / PIXSELL)

“Oni imaju puno razumijevanja za radnike i napravit će sve u okviru svojih zakonskih mogućnosti, s obzirom da se radi o privatnoj tvrtki”, izjavio je Rajković nakon sastanka.

Habijan je dao svoje viđenje kako država može pomoći:

“Država i ministarstva mogu pomoći u normativnom okviru, ali za to trebamo inicijativu uprave. Okvir imamo, ali čekamo upravu da se javi kako bi vidjeli na koji način možemo pomoći. Meni je neobično da nitko od uprave ‘ne kuca na vrata’ ministarstva”, rekao je Habijan.

Uprava Varteksa javila se ministru

Stigao je i odgovor iz Varteksa. Zahvalili su ministru Damiru Habijanu na pozivu i volji da pomogne u ovoj situaciji.

“Poslali smo e-mail ministru Habijanu te iščekujemo termin sastanka”, poručili su iz Varteksa.

Najnovije