ŠTRAJK U VARTEKSU

U petak na Korzu veliki prosvjed Varteksovih radnica!

Zaostale plaće i dalje nisu isplaćene, a slijedi i izbor nove uprave.

Veliki prosvjed Varteksovih radnica najavljen je za petak, 10. svibnja. U 10 sati povorka će krenuti od tvornice prema središtu grada, gdje će na Trgu kralja Tomislava prosvjed službeno započeti u 10.30 sati, ispred Varteksove trgovine.

Glavna poruka prosvjeda je ‘spasimo Varteks’, kaže Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Štrajk u Varteksu traje od ponedjeljka, s time da proizvodnja stoji i dulje, budući da su u tjednu kad je bio Praznik rada radnici poslani na kolektivni godišnji odmor.

Tomislav Rajković

Zaostale plaće za veljaču i ožujak i dalje nisu isplaćene. Tek je novost da je uprava danas poslala zahtjev Agenciji za osiguranje radničkih tražbina.

“Mi smo ih upozoravali još prije dva tjedna da sve pripreme. Da su to napravili ranije, kada smo to tražili, danas bi radnice imale plaće. Sada je potrebno neko vrijeme da se to provede”, tumači Rajković.

Jedina članica uprave Jelena Bošnjak najavila je svoj odlazak. “Zbog prevelikih obaveza oko modnih revija i svojih obaveza u Dalmaciji, izjavljujem da ću odstupiti sa dužnosti člana uprave Varteksa te sam već zamolila Nadzorni odbor da mi nađe zamjenu. Iza sebe ostavljam mlade i perspektivne ljude. Vjerujem da će uspjeti”, rekla je Bošnjak za 24 sata.

Tako će Nadzorni odbor društva morati odabrati novu čelnu osobu koja će upravljati tvrtkom koja je, kao tekstilni gigant, nekada zapošljavala 12 tisuća radnika, a danas svega – šestotinjak.

Najnovije