INGRA-DET Posljedice promjene direktive o izaslanim radnicima

Hrvatski i njemački porezni i pravni stručnjaci govorili su o strahovitim posljedicama novele Direktive o izaslanju za hrvatsku i ostalu izaslanu radnu snagu.

– Procjenjujemo da će kroz punu primjenu nestati ukupno 100.000 radnih mjesta u Hrvatskoj (izaslanih i u matičnim poduzećima). Propisi će stupiti na snagu ubrzo, te je preporučeno hrvatskim i drugim emitivnim zemljama snažno lobiranje u Europskom parlamentu i nacionalnim legislativama za ublažavanje mjera i najdulje moguće prijelazne rokove. Također, i Hrvatskoj se preporuča donošenje vlastitog Zakona o izaslanim radnicima i sklapanje kolektivnog ugovora specijalno za njih, kako bi kalkulacija rada po novim propisima bila uopće moguća i kako bi se smanjio konflikt raznih zakonodavstava u jednom radnom odnosu, priopćio je direktor poslovnog udruženja INGRA-DET Zoran Andročec.

Andročec je mišljenja kako će populistička politika i nefleksibilno birokratsko pooštravanje dovesti do još jačeg rada na crno a naročito i u formi lažne samostalnosti.

Sada samo jedna trećina tvrtki koje rade s izaslanim radnicima plaća porez na osobni dohodak u zemlji rada, a od toga samo jedna trećina ima stalne podružnice koje plaćaju porez na dobit. I na Hrvatskoj leži odgovornost za pumpanje nelojalne konkurencije, jer tolerira manipulaciju s porezno slobodnim dnevnicama, terenskim dodatcima i putne naloge bez pokrića.

Dodatna opasnost za hrvatsku industriju je gubitak koraka s razvijenima i sve veće tehnološko i edukacijsko zaostajanje za velikima: nove tehnologije će poharati dosadašnju proizvodnju i usluge u vrlo skoroj budućnosti. Sve je veće pretvaranje ugovora o djelu u prepuštanje radne snage, što zbog organizacijskih i tehnoloških problema u razdvajanju raznih tvrtki, a s druge strane poslodavci žele napraviti diskontinuitet radi budućeg otpuštanja radnje snage.

– Otvaranje tržišta Italije i Austrije dovest će do ubrzanog nestanka izaslanja i hrvatskih tvrtki iz graničnih područja radi hrvatskih poreznih metoda naknadnog plaćanja poreza na osobni dohodak: samo Njemačka još ima s Hrvatskom metodu izuzimanja. Zato će Hrvati još brže nestajati iz hrvatskog socijalnog sustava, poručuje Andročec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije