SAJAM POSLOVA ‘Šivači, konobari, kuhari među najtraženijim zanimanjima u ožujku’

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, već jedanaestu godinu organizirao je Sajam poslova u Varaždinskoj županiji. Lokacija je bila Graberje, a cilj sajma bio je ‘povećanje mogućnosti zapošljavanja, dostupnosti i razmjene informacija, usklađivanja ponude i potražnje te stvaranja partnerskih odnosa među dionicima tržišta rada.’

– Mjesto je to susreta, u najširem smislu riječi, Zavoda s poduzetnicima, obrtnicima, ali i njihovim potencijalnim radnicima – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad Varaždin ima nisku stopu nezaposlenosti, no ne treba se zavaravati, tome je tako jer je dio mladih, nažalost, otišao u inozemstvo, dodao je gradonačelnik.

– Ne trebamo se ‘uljuljkati’, već raditi što više na politikama aktivnog zapošljavanja, prekvalifikacijama. Potrebno je stvoriti društvo jednakih šansi, da se svi pod jednakim uvjetima mogu zaposliti – kazao je Čehok.

– Ljudi traže najbolja rješenja za sebe te napuštaju Hrvatsku, a to im je i tržište omogućilo. No, opasno je to da nije više riječ o gastarbajterima, već odlaze cijele obitelji. Trebat će puno dobrih političkih poteza da bi se stvari pokrenule na bolje. Posla će biti, Županija je već u ovih osam mjeseci, pokrenula investicijski val – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Poslodavci se nalaze u poteškoćama budući da teško pronalaze radnu snagu.

– U Varaždinskoj županiji neprestano dolazi do pada broja nezaposlenih osoba. U ožujku je bilo prijavljeno 3375 osoba, čak 26 posto manje nego u ožujku prošle godine. Imamo velik broj prijavljenih radnih mjesta, preko tisuću svaki mjesec. Dolazimo u poteškoće i ne možemo dijelom poslodavcima osigurati odgovarajuću radnu snagu kako zbog dobne tako i zbog kvalifikacijske strukture nezaposlenih osoba, velikih zapošljavanja u Varaždinskoj županiji te u inozemstvu – rekla je Branka Šaško, predstojnica varaždinskog ureda HZZ-a.

Interes poslodavaca je sve veći, oglašava se preko 740 slobodnih radnih mjesta iz svih grana djelatnosti.

– Najtraženija zanimanja u ožujku bila su radnici na proizvodnoj liniji, šivači, konobari, kuhari, prodavači – istaknula je Šaško.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije