POZITIVNE BROJKE ‘U Varaždinu lani boravilo čak 17 posto više stranih gostiju’

– Varaždin je kontinuirano jedna od najposjećenijih kontinentalnih destinacija koja iz godine u godinu bilježi porast broja turista, a potvrđuju to i brojke za 2017. godinu – stoji u priopćenju TZ-a grada Varaždin.

Naime, stoji dalje u objavi za medije, grad je tijekom prošle godine, prema podacima eVisitora, posjetilo gotovo 13 posto više turista te je ostvareno gotovo 10 posto više noćenja nego 2016.

– Točnije, u 2017. godini ostvareno je 28.095 dolazaka turista, te 55.778 noćenja. Domaćih turista došlo je gotovo 6 posto više, a stranih 17 posto više nego godinu ranije. Varaždin su tijekom prošle godine posjetili turisti iz preko 70 država svijeta, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Mađarske i Republike Koreje. Najviše dolazaka, ujedno i noćenja, ostvareno je u kolovozu, te srpnju i rujnu.

Što se tiče smještajnih objekata, javljaju iz TZ-a, najviše noćenja ostvareno je u varaždinskim hotelima, dok je, s druge strane, najveći porast broja dolazaka ostvaren u apartmanskom smještaju te sobama za iznajmljivanje. Tijekom 2017. broj dolazaka turista koji su koristili smještaj u apartmanima povećan je za čak 178 posto, a u sobama za iznajmljivanje za gotovo 130 posto.

Turisti su u 2017. u gradu Varaždinu imali na raspolaganju ukupno 485 kreveta, odnosno 753 kreveta u periodu od srpnja do rujna kada turiste može prihvatiti i Studentski centar.

– Pozitivnim brojkama pridonose i brojne manifestacije u gradu Varaždinu, između ostalih i sve posjećenija manifestacija Advent u Varaždinu. Naš je grad tako tijekom adventskog prosinca prošle godine, prema podacima eVisitora, posjetilo 15 posto više turista te je ostvareno čak 19 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2016.

U Varaždinu su tijekom prošlogodišnjeg prosinca boravili turisti iz 41 države svijeta, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Makedonije, Srbije te Republike Koreje. Osim turista koji su prenoćili u Varaždinu, grad je tijekom prosinca posjetilo preko tisuću jednodnevnih gostiju, najviše iz Italije, Njemačke, Engleske, Tajvana, Mađarske, Slovenije i Austrije – stoji dalje u priopćenju.

Tijekom prosinca, u gradu Varaždinu, prema podacima Porezne uprave Varaždin, ostvaren je turistički promet u iznosu od gotovo 104,2 milijuna kuna, što je 4 milijuna kuna više nego u prosincu 2016. godine. Od ukupnog turističkog prometa gotovo 12,5 milijuna kuna ostvareno je u ugostiteljstvu, što je 1,15 milijuna kuna više nego tijekom adventskog prosinca 2016.

– S pozitivnim brojkama krenulo se i u novu, 2018. godinu i to zahvaljujući Europskom rukometnom prvenstvu, kojem je u siječnju jedan od gradova domaćina bio i Varaždin. U periodu od 11. do 25. siječnja Varaždin je, prema podacima eVisitora, posjetilo 144 posto više turista nego u istom razdoblju 2017., dok je broj noćenja povećan za čak 250 posto.

Točnije, u gradu je boravilo 1.166 turista, koji su u navedenom periodu ostvarili 4.273 noćenja, od čega su 3.765 noćenja ostvarili strani turisti, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za čak 500 posto. Od stranih turista, odnosno navijača, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Danske, zatim iz Njemačke, Mađarske, Španjolske, Češke i Makedonije – javlja TZ grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije