PRVI HRVATSKI START-UP Mobilisis započeo investiciju vrijednu 38 milijuna kuna

Uspješna varaždinska tvrtka Mobilisis u čevrtak je položila kamen temeljac za izgradnju novih poslovnih prostora u Poslovnoj zoni Jalkovec, nasuprot prostora u kojem djeluju. Vrijednost investicije je 38,2 milijuna kuna, od čega je oko 14 milijuna sufinancirano EU-sredstvima.

> Varaždinskom Mobilisisu iz EU 14 mil. za gradnju i opremanje poslovnih prostora

Izgradnju i opremanje nove zgrade sufinancira Europska unija. Mobilisis je 2016. godine na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta prijavio projekt pod nazivom ‘Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis d.o.o. izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu’.

Nakon odluke o financiranju i dodjeli bespovratnih sredstava u okviru javnog poziva ‘Kompetentnost i razvoj MSP’ u vrijednosti 13.743.033,81 HRK, tvrtka Mobilisis je započela provedbu projekta u srpnju 2017. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 38,2 milijuna kuna, a glavni cilj projekta je povećanje konkurentnosti tvrtke Mobilisis na svjetskom tržištu. Osim za građevinske poslove, novac će biti iskorišten i za kompletno uređenje poslovne zgrade, ali i za ulaganje u razvoj i edukaciju kadrova.

Današnjem svečanom polaganju prethodilo je i svečano predstavljanje kojem su nazočili brojni uglednici, poslovni partneri tvrtke, zaposlenici, a govorili su Sanjin Brodarac, iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dožupan Tomislav Paljak i gradonačelnik Ivan Čehok.

Brodarac je istaknuo važnost ulaganja i sufinanciranja države upravo u ovakve projekte, spomenuvši usput i fondove i natječaje koji su trenutno otvoreni. Zamjenik župana Paljak istaknuo je važnost povezivanja obrazovanja i gospodarstva te spomenuo da nije slučajno što se ovo dešava upravo u Varaždinskoj županiji, jer se važan naglasak stavlja upravo na nove tehnologije.

Gradonačelnik Čehok prisjetio se prvih kontakata s tvrtkom Mobilisis i entuzijazma koji ih je krasio od prvog dana, ali i naglasio važnost povezivanja obrazovanja, novih tehnologija i gospodarstva.

– Ovo otvorenje ima trostruki značaj za Varaždin. Prvo, jer se radi o tome da su oni bili jedni od prvih stanara u Tehnološkom parku. Drugo, jer to pokazuje put kojim bi svi stanari tehno-parka morali ići i kojim ćemo nastojati da svi idu, a to je iz inkubacije krenuti raditi vlastite prostore, urede. A treća vrijednost je da su to visoke tehnologije, ovdje u Zoni Jalkovec, koja je upravo za to i bila osmišljena. Ovo je veliki korak za Mobilisis, ali i za varaždinsku privredu, nadam se da će toga biti i više, a grad će uz institucionalnu potporu stvoriti uvjete za njih, naravno uz potporu EU-sredstava – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Shodno inovativnosti tvrtke, kao jednoj od najavažnijih karakteristika, i u kamen temeljac je bilo nešto ‘ugrađeno’. Posebna ampula, svojevrsna vremenska kapsula koja svjedoči o trenutku u kojem je postavljen kamen temeljac, u kojem se nalazi posebna poruka, zatim replika jednog od prvih senzora koje je tvrtka napravila te memory stick s podacima o tvrtki.

Cilj projekta povećanje je proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis, koja je uz vrlo intenzivan razvoj, od osnutka 2005. godine, stigla do 52 zaposlenika u današnjem trenutku.

– Kada smo prije četiri godine preselili u ovu postojeću zgradu, mislili smo da će nam to biti dovoljno, barem za neko vrijeme, no, srećom, vrlo brzo nam je zgrada postala pretijesna. Ova nova zgrada omogućit će nam preduvjete da se okrenemo još jače svjetskom tržištu – istaknuo je direktor Krešimir Meštrić, zahvalivši se pritom svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

– Ova investicija donijet će nam i rast zaposlenih, otvorit ćemo dosta novih radnih mjesta, ponajviše u hardveru, proizvodnji sklopova i softveru, dakle izradi programske podrške za to. U planu nam je zapošljavanje do približno broja 70, ali možda i više, kako sada stvari stoje – istaknuo je direktor Mobilisisa.

Njihov core business je Fleet management. A glavni poslovni ‘forte’ je jedinstvana platforma koja ujedinjuje različite tehnologije te razvija segment specijalizrane elektroničke opreme sa značajnim udjelom inovacija, projektiranja i razvoja, prvenstveno namijenjene M2M (Machine-to-Machine) i IoT (Inernet of Things) tržištu.

Mobilisis se upravo u Internetu stvari prepoznao još na samom početku i jedan je od začetnika IoT-a, ali i prvi hrvatski start-up. U svojoj dugoročnoj strategiji snažno se naslanja na Smart City inicijative, a posebice vezano uz promet u gibanju i mirovanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije