Međunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma otvoren i traje do nedjelje

Danas u prijepodnevnim satima otvoren je Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam, koji će u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin trajati sve do nedjelje.

Najveća hrvatska manifestacija iz područja lova i ribolova, vezana uz boravak u prirodi i turizam, na svojem će 22. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

Povodom otvaranja sajma okupljenima su se obratili direktorica Sajma Maja Šimenc iz tvrtke DMK Vall 042, predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a neposredno nakon toga posjetitelji su mogli kušati izvrsne lovačke gulaše koje su pripremili članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije.

– Ovaj sajam je prije svega specijalizirani sajam, ali on ne privlači samo lovce i ribolovce, već puno širu publiku upravo zbog raznih izložbi preparirane divljači, zmija, bonsaija i slatkovodnih riba – izjavila je direktorica Sajma Maja Šimenc.

Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe.

Važnost ovog sajma istaknuo je i gradonačelnik Ivan Čehok.

– Poznajem 25 godina ovaj sajam i on je stvarno izrastao u nešto čime se možemo ponositi. Isto je jako važno ne zaboraviti da preko ovakvog sajma možemo još više ojačati i razvijati gospodarstvo u našoj regiji – izjavio je Čehok.

Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza, svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci koja ovim putem upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju. Tvrtka Interland izložit će pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba.

Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će zmije Hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka koji će biti pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama.

Također, posjetitelji Sajma Lov, ribolov, priroda i turizam moći će vidjeti i dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače koje će moći i dotaknuti.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložit će stotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske. Članovi društva bit će na raspolaganju i spremno odgovarati beračima gljiva na pitanja.

Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavit će varaždinski umjetnik Robert Garafolić.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 15. listopada, Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će 20 pasmina kakve koriste hrvatski lovci, odnosno sveukupno više od 30 pasa.

Svoje aktivnosti predstavit će i Hrvatski centar za razminiranje te će u subotu predavači Dražen Šimunović iz HCR-a i Nino Trakoštanec iz PU varaždinske održati predavanje u svrhu edukacije lovaca o opasnostima od mina.

U subotu će se održati i okrugli stol na temu natjecateljskog ribolova udicom na plovak, a gostovat će predavač Kristijan Kosmačin.

Na ovogodišnjem će Sajmu prvi put biti postavljena i izložba drvaca Bonsai Zrinski. Adrian Horvat, diplomirani inženjer agronomije, izložit će svojih 20 vrsta bonsaija, a u petak i nedjelju održat će i radionice izrade bonsai drvaca.

Zanimljivo je da Adrian oblikuje stabla specifična za naše podneblje poput lipe, graba i bora, a za polaznike radionica drvca će donirati varaždinska tvrtka Parkovi te će svaki polaznik svoj uređeni bonsai ponijeti kući.

Prošlogodišnji uspjeh kreativne radionice pod vodstvom dizajnerice Maje Patafte potaknuo je organizatore da i ove godine omoguće aktivni odmor za mališane koji vas prate u stopu kad razgledavate ponudu izlagača.

Maja će voditi kreativne likovne radionice svakog dana Sajma, a djeca će moći isprobati slikarsku tehniku grattage, blok print na papiru i tekstilu te uokviriti neke od svojih uradaka i ponijeti ih kući kao uspomenu.

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda u subotu i nedjelju održat će prezentaciju disc golfa, sporta u koji se vrlo lako zaljubiti. Iako u Hrvatskoj nema dugu povijest, disc golf unazad par godina stječe sve više i više zaljubljenika.

Tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na tradicionalnom Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici, a sudjelovat će 300 do 400 strijelaca.

– Zadnjih godina bilježimo porast interesa inozemnih izlagača sa novom ponudom. Tako da svi koji žele viditi nešto novo što nisu prošlih godina mogu navratiti – izjavila je za kraj direktorica Šimenc, pozivajući zainteresirane neka posjete Sajam.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati.

Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske bit će 50 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije