Ni med cvetjem ni pravice

Tjedni osvrt

S obzirom da smo ovaj tjedan obilježili svjetski dan žena, za koji mnogi ni ne znaju zašto se obilježava, početak ovotjednog teksta će biti upravo na temu ženske solidarnosti ili nesolidarnosti. Drugi dio na moj redovni posao i na kraju zaključak tjedna.

Ženska (ne) solidarnost

U dosadašnjem radu okusila sam i jedno i drugo. I podršku, ali i žešću ljubomoru i podmetanje. Stvar je u tome da žene ako jesu u nečem dobre, onda je to da idu do kraja, pa je i snaga podrške ili mržnje uvijek jaka.

Ovih dana puno se pričalo o tome da žene trebaju jedna drugu podržavati, da se poduzetnice trebaju međusobno pomagati, umrežavati itd. Naravno, mnoge to i rade, bez da im itko kaže. No, simptomatično je da upravo one koje najviše pričaju da su za suradnju i podršku redovno jedna drugu blate, omalovažavaju tuđe inicijative, ogovaraju jedne druge, spočitavaju jedna drugoj itd.

Ne vidim zašto jer svaka ima svoj način, svaka ima svoju nišu, svaka ima svoje znanje i mogućnosti i svaka ih koristi najbolje što zna i radi posao na svoj način. Zašto se uopće uspoređivati i natjecati?

Velike inicijatorice vole kad ih njihovo krdo podržava, ali one same ne mogu nekog drugog podržati tko nije iz njihovog krda. Zašto?! Ako iskreno rade svoj posao, ako uistinu vjeruju u žensku solidarnost, ako ispred sebe zaista imaju više ciljeve, onda mogu konkurenciji priznati da nešto radi dobro, pa onda mogu i s tom konkurencijom i surađivati jer svatko je u nečemu dobar.

Hoćete mi reći da sam sve radio uzalud?

Kako imam sve više posla s pisanjem EU projekata i poslovnih planova, uistinu dobivam puno različitih upita iz svih dijelova Hrvatske, pa izdvajam ovotjedni hit.

Nazove me čovjek i pita gdje i kako bi on do love iz EU. Čuo čovjek neku reklamu na radiju, pa da pita. Naravno, lovu želi odmah. Pitam ga u što bi on investirao, što bi radio, što je njegov projekt, kad bi ga provodio, jel može čekati na sredstva godinu dana, a onda kaže, ma ja sam već sve odradio, samo sad trebam pare. Na to sa smješkam odgovaram, onda EU fondovi nisu za vas.

Dakle ja sam sve radio uzalud?

Kako uzalud? Ne može svrha vašeg projekta biti povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova. Pretpostavljam da ste u svoj projekt krenuli iz želje, volje, ideje, na temelju analize tržišta, prepoznavanja tržišnog potencijala, iz svoje strasti… Sigurno ne idete otvarati firmu tako da bi uzeli neke pare iz EU?

Uostalom nitko vam nije ništa dužan dati. A ako vaš projekt, ideja, razvojni poslovni iskorak može biti sufinanciran iz EU fondova, odlično, ali to nije razlog zbog kojeg ga vi razvijate.

Ni med cvetjem ni pravice

Zaključak i savjet tjedna je da radite svoj posao najbolje što znate, iz nekih svojih razloga, iz viših ciljeva, zbog svoje svrhe, a ne zbog pljeska krda ili natjecanja s konkurencijom ili zbog toga da bi izvukli neke pare iz EU. Vaš posao je vaša strast, vaš životni put i uživajte u njemu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije