Ukida se koncesija Slobodnoj zoni Varaždin, ali tvrtke nastavljaju poslovati

Prije nekoliko dana izvijesti smo kako se gasi Slobodna zona Varaždin, a stiglo je i službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

> Gasi se slobodna zona Varaždin, jača od preostalih 11 zajedno

‘Vlada Republike Hrvatske na svojoj posljednjoj sjednici u prošloj godini odobrila je odluku o ukidanju koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin. Naime, tvrtke s područja Slobodne zone Varaždin već su ranije izrazile želju za izlaskom iz režima Slobodne zone, jer su s posljednjim danom prošle godine istekle i zadnje benificije poslovanja u Slobodnim zonama. No, unatoč ukidanju koncesije tvrtke i radna mjesta i dalje ostaju u Trnovcu.

Zahtjev za ukidanje koncesije nije novost. Već je prošle godine takav zahtjev prihvaćen za Slobodnu zonu Đuro Đaković u Slavonskom brodu. Razlog tadašnjeg zahtjeva korisnika te slobodne zone bio je isti kao i zahtjev korisnika u Slobodnoj zoni Varaždin.

Nakon ulaska Hrvatske u EU promijenjeni su uvjeti poslovanja i tvrtke u slobodnim zonama više nemaju ekonomskih razloga poslovati u režimu slobodne zone zbog smanjenja povlastica. Jedna od tih povlastica koja je istekla ovih dana je pravo korištenja gornje granice dopuštenog oslobođenja poreza na dobit.

– Svi korisnici i osnivači Slobodne zone Varaždin suglasni su s izlaskom iz režima slobodne zone s danom 31. prosincem 2016. godine. Odluka o prestanku koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin predložena je u cilju unapređenja poslovne okoline za korisnike slobodne zone. Još jednom ističem da su se korisnici slobodne zone u podnesenom Zahtjevu izjasnili kako su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, nakon 1. srpnja 2013. godine – pojasnio je direktor Slobodne zone Varaždin Enriko Parlaj. Ponovio je da ukidanje koncesije ne znači odlazak tvrtki odnosno ukidanje radnih mjesta.

Prema Izvješću o poslovanju Slobodne zone Varaždin za prošlu godinu vidljivo je da korisnici više od 85 posto od ukupnih prihoda ostvaruju isporukom dobara unutar Europske unije.

– Budući da se prednosti poslovanja u režimu slobodne zone uglavnom očituju u poslovanju s trećim zemljama, administrativne obveze korisnika slobodne zone nakon 1. srpnja 2013. godine uvelike premašuju korist poslovanja u režimu slobodne zone. Također, budući da su korisnici slobodne zone ujedno i vlasnici nekretnina, jedino zadovoljavajuće rješenje je ukidanje koncesije za osnivanje slobodne zone – dodatno je pojasnio Parlaj.

– Tvrtke će i dalje poslovati ovdje. Radna mjesta ostaju, a brojke i poslovanje koje ostvaruju te tvrtke i dalje ukazuju na povećanje obima proizvodnje – zaključio je Parlaj.

Naime, u svih 12 zona prema izvješću za 2015. poslovalo je 137 korisnika koji su zapošljavali 7739 radnika. Najveći broj od toga, 4,5 tisuće zaposleno je u varaždinskoj zoni. Tvrtke u Slobodnoj zoni Varaždin ostvarile su i ukupno najviši prihod koji je u prošloj godini iznosio više od 3 milijarde kuna dok je u svim zonama prihod iznosio 5,5 milijardi kuna. Slobodna zona Varaždin uvjerljiv je lider i po izvozu. Tvrtke iz varaždinske Slobodne zone izvezle su robu u vrijednosti 2,8 milijardi kuna, dok su sve ostale zone izvezle oko milijardu kuna.’ – stoji u propćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije